nedeľa 3. júla 2022

Catherine Barr (text), Jenni Desmond (ilustrácie) – Štrnásť vlkov (Fourteen wolves), IKAR, edícia Stonožka, 2022, preklad: Marcel Uhrín

V rovnakej miere tu musím podčiarknuť prácu autorky textu i autorky ilustrácií. Nejde o klasickú knižku pre deti, kde si autor prostredníctvom fantázie nachádza cestu k prírode a týmto nádherným tvorom, ale skôr o reportážne podanú detskú ilustrovanú knihu o tom, ako najprv vlky zmizli z územia dnešného Yellowstonského parku, ako to zmenilo tunajší ekoystém a čo všetko sa v ňom zmenilo, keď sa postupne navrátili do lesov Yellowstonu a zmenili hierarchiu fauny.

Autorka však nezabudla na to, že píše pre deti a tom prispôsobila aj podanie skutočnosti a faktografických údajov. Nechýbajú ani umelecké opisy prírody, takže sa v tejto nádherne pestrofarebnej knižke o prírode stretávame s beletrizovanou reportážou pre deti – asi tak by som to pomenovala a je to skutočne čarovné. Deti určite tieto informácie pojmú úplne inak, ako keby to niekedy čítali iba ako holé fakty.


Ilustrácie sú primerané veku čitateľa, nie sú ani príliš zjednodušené, ale zároveň presne ilustrujú daného živočícha, fungovanie ekosystému alebo prírodného javu.

Krásne zrealizovaná nádherná myšlienka ako prepájať znalosti o prírode s literatúrou a takto nenásilne priblížiť deťom bohatstvo národných parkov i to, ako to v prírode funguje a ako málo stačí, aby sa v prírode narušila rovnováha.

 

 MOJE HODNOTENIE: ⭐⭐⭐⭐⭐5/5 s ohľadom na žáner 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR 

 a internetovému kníhkupectvu:

Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon