sobota 2. júla 2022

Cynthia Harrod-Eagles, Tajomstvá zámku Ashmore (The Secrets of Ashmore Castles), IKAR, 2022, preložila Miriam Ghaniová

Keď v roku 1901 počas poľovačky zahynie gróf Stainton, jeho nástupcom a dedičom sa v okamihu stáva Giles, jeho najstarší syn, ktorý sa venuje archeológií a táto správa ho zastihne na vykopkávkach v Egypte.

Kitty je zámožnou dedičkou baroneta. Jej macoche nejde o nič iné, len aby nevlastnú dcéru vydala a Kitty získala vážený titul. Mladé dievča je však traumatizované mnohými nešťastnými udalosťami v rannom detstve a ľudí sa bojí viac ako čohokoľvek iného. Až na svoju úžasnú kamarátku a spolužiačku Ninu. Tá si ju od prvého dňa v dievčenskej škole vezme pod svoje krídla.

Nina je sirota, pochádza z nižšej spoločenskej vrstvy než jej najlepšia priateľka. Na rozdiel od Kittiných rodičov počas svojho života venovali rodičia Nine všetku svoju lásku a pozornosť. Preto sú obe dievčatá také rozdielne, no aj tak sa napokon zamilujú sa do toho istého muža.

Román sa dočká aj pokračovania...

Zo začiatku môže mať čitateľ trochu problém s postavami. Je ich tam neúrekom a keďže aj dejových liniek je pomerne veľa, trochu potrvá, kým sa v príbehu zorientujete.

Autorka však skutočne ovláda svoje remeslo a originálnym, veľmi priamym a pútavým spôsobom zobrazuje životy rôznych spoločenských tried a skúpín: služobníctva, priemyselníkov, druhorodených bratov titulovaných grófov, chudobné učiteľky klavíra, bohaté dedičky i nešťastne zamilovaných mladých grófov. Je to tuho naozaj veľa, no i napriek tomu sa vám tieto každodennosti budú zdať zaujímavé a budete hltať stránku za stránkou. Navyše, reálie danej doby sú uchopené tak nenútené, že sa viete vžiť do spoločenských manierov každej vrstvy. A rozhodne tu nenájdete nijaké nudné opisy, ktoré by vás mohli v príbehu vyrušovať.

Ilustračné foto 

Všetko má však svoje pre a proti. Úžasná mozaika anglickej spoločnosti na úplnom začiatku 20. storočia, ktorú tento príbeh ponúka, neumožňuje, aby niektorá postava vynikla, resp. aby ste k nej vy prenikli až do duše. Postavy nie sú jednotvárne, každá je vystihnutá a má svoj charakter, no v istých situáciách kĺžeme tak mierne po povrchu. Zaujímavé je, že autorka ponecháva niektorým postavám priestor na vnútorný monológ a iným len veľmi málo alebo vôbec.

Nečakajte ohromné zvraty, akcia a dynamika je v príbehu vystavaná na bežnej realite danej doby. Pocitovo to vo mne vyvoláva niečo podobné, ako keď sa pozeráte na obraz krásneho malebného anglického vidieka. Obraz vás síce neohromí, niečo podobne ste už niekde videli, ale ten príjemný pocit z krásne zazelenanej krajinky vždy stojí za to. A tento príbeh a jeho spracovanie (skvelý preklad!) rozhodne stojí za prečítanie. 

HODNOTENIE: 4 ⭐⭐⭐⭐ bez ohľadu na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR 

 a internetovému kníhkupectvu:

Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon