nedeľa 16. apríla 2023

Nemiluj ma, (Liebe mich nicht) Marah Wolf, CooBoo, 2022, preklad: Kristína Ježovičová

Fantasy young adult z prostredia prázdninového zážitkového tábora pre stredoškolákov s témou gréckej mytológie prináša istú dávku originality – hlavne jeho forma a doslova poľudštenie gréckych bohov tu skutočne vyznieva veľmi zábavne a určite si hlavne to získa záujem čitateľa už od prvej strany.

Hlavná hrdinka príbehu Jess je na prvý pohľad obyčajné dievča, traumatizované nevydareným vzťahov svojich rodičov a tým, že na svoje plecia prevzala zodpovednosť za chod domácnosti, keďže jej v láske sklamaná a opustená matka svoju úlohu rodiča po nečakanom odchode svojho manžela prestala zastávať tak, ako by Jess a jej mladšia sestra Phoebe potrebovali.

Hneď v úvode pozorujeme Jess s najlepšou kamarátkou Robyn ako sa v aute ženú lesom v pohorí Rockys, aby sa dostali do kempu, kde majú spolu stráviť posledné leto pred vysokou školou. Dôjde k príšernej nehode, aspoň Jess sa to tak zdá, dokonca vidí zvláštne veci, ktoré si však vzápätí nevie vysvetliť nijako inak, ako tým, že išlo o iba o sen.

V kempe však stretne chlapca, ktorý bol súčasťou jej sna a dovtedy ho veru jakživ nestretla. Isteže, chalan vyzerá k svetu a zamilujú sa doň takmer všetky dievčatá z tábora. Vrátane Jess.

Námet tohto príbehu sa mi veľmi páčil a vzhľadom na žáner si myslím, že bol aj veľmi vydarené spracovaný. Napätie, emócie, zvraty, to všetko tu nájdete. Kniha sa číta takpovediac sama.

S ohľadom na žáner by som ju však určite odporučila najmä mladým dievčatám alebo tým, ktorý žáner young adult v spojení s jemnou fantasy linkou vyslovene milujú.

Ako v každom románe, kde je hlavnou hrdinkou mladé dievča, ani tu nás neobídu občasné patetické výlevy, no musíme to vnímať ako neoddeliteľnú súčasť tohto žánru a dramatizácie príbehu, čo k literatúre pre mladých jednoducho patrí.

Prepojenie s gréckou mytológiou bolo veľmi príjemným a zaujímavým spestrením. Trochu mi prekážali ustavičné flirtovacie aktivity istých postáv. Ak by toho trochu autorka ubrala a pridala viac tej mytológie a väčšmi ju premiešala s našim moderným svetom, bolo by to dokonalé.

 

HODNOTENIE: 4/5 ⭐⭐⭐⭐s ohľadom na žáner

                                 Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem 

internetovému kníhkupectvu
Preškoly.sk

Aktuálne) PreSkoly zľavové kupóny | 15% | August 2020

Knižku si môžete zakúpiť TU.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon