nedeľa 3. decembra 2017

Neodolateľný pokušiteľ (Devil in Spring) Lisa Kleypasová, IKAR, 2017, preklad: Lucia Lukáčová

     Čitateľky historických romancí určite dobre poznajú majstrovstvo Lisy Kleypas. Aj ja som už čo to od nej prečítala, no musím povedať, že tento námet i spracovanie ma napriek vysokým očakávaniam veľmi príjemne prekvapil. Nestretávame tu typickú hrdinku, ale jedinečnú Pandoru so svojskou povahou, temperamentnou náturou, ktorá sa vôbec netúži vydať, ale chce sa živiť sama svojím talentom a fantáziou – vymýšľa spoločenské hry. Osviežením je i priame „vhupnutie“ do deja. Hneď v úvode sa Pandora dostáva na plese do kompromitujúcej situácie

„Istotne je to na smiech,“ hlesla obozretne. Cez vyrezávaný drevený skelet lavice zo zazrela. Bol oblečený v spoločenských večerných šatách. Rozhodne to bol hosť.
„Vôbec nie. Prečo by som sa mal smiať na mladej dáme, ktorá pózuje na lavici?“
„Nepózujem. Zachytili sa mi do nej šaty. A bola by som vám veľmi zaviazaná, keby ste mi pomohli!“

„Z lavice alebo zo šiat?“ prejavil záujem neznámy.
„Z lavice!“ podráždene zvolala Pandora. „Uviazla som tu medzi tými prekliatymi .. „ Zmĺkla. Nevedela, ako má nazvať dômyselné drevené ornamenty vyrezané do operadla. „....
vyrezancami,“ zasipela.
„Akantovými listami,“ súčasne s ňou vyslovil neznámy.  (str. 21)
 
z ktorej vyplýva jediné. Musí sa vydať za lorda Gabriela St. Vincenta. Ani ten nie je vzniknutou situáciou spočiatku nadšený, no práve Pandorino vehementné odmietanie tak nekompromisného riešenia situácie ako je sobáš, zmení jeho pohľad na ňu a uvedomuje si, že sa mu Pandora Ravenelová, spoločnosťou označovaná ako čudáčka, zdá veľmi zaujímavá a príťažlivá.

„Aby bolo jasné,“ odsekla Pandora obchodným tónom, „manželstvo je mimo hry.“
Aby bolo jasné? Aby bolo jasné? Gabrielovi sa chcelo smiať a súčasne by ju najradšej roztrhol v zuboch. Zdá sa mu to, alebo sa s ním rozpráva ako s nejakým poslíčkom? (str. 39)
                                                                                                                                                                                                                                                                
„Ale nie ste ani môj snúbenec!“
„Zatiaľ...“
„Nikdy!“
Najradšej by sa na ňu vrhol. Zdrapil ju do náručia a bozkával ako zmyslov zbavený. (str. 41)

Pandora sa však nechce vzdať svojej nezávislosti, no zároveň ťažko odoláva tak príťažlivému mužovi ako lord St. Vincent bezpochyby je. 

Stratila reč, keď sa mužovi lepšie prizrela. Stál pred ňou sebavedomý mladý boh, vysoký a dobre stavaný, s ladnosťou šelmy. Zlatistá žiara lampáša sa mu vpíjala do hustých, pekne upravených jantárových vlasov. Plné, dokonalé krojené pery dávali jeho klasickému výzoru punc zmyselnosti. Stačil jeden pohľad a odrazu sa nemohla poriadne nadýchnuť.  (str. 25)

                Kleypasová vystihla veľmi jemne a precízne to, čo sa ťažko vyjadruje slovami. Jemné ako motýlie krídla, nežné ako teplý vánok – také je postupné zamilovávanie sa hlavných hrdinov. Vtipné zoznámenie strieda postupne vzájomné spoznávanie a zvádzanie neodolateľného pokušiteľa.

Menila sa s ním na nového človeka. .. Spolu sa z nich čosi rodilo...  A vôbec nič sa nedialo tak, ako očakávala ... (str. 184)

                Verné čitateľky tejto autorky sa určite potešia skutočnosti, že príbeh Gabrielových rodičov sme si mohli prečítať v románe Zimná láska, ktorý vyšiel v Ikare v roku 2008. Opäť sa stu stretávame s Evie a jej milovaným manželom, bývalým „zhýralcom a zvodcom žien“  Sebastianom St. Vincentom. 
                Veľmi sa páčila Pandora, to, aká bola. Aj napriek svojej nezávislostiemancipácii sa nesnažila v sebe poprieť to, že každá žena túži po láske a nechala sa viesť hlavne citmi a nie hlavou. Osviežením sú aj vedľajšie postavy, medzi ktorými  Kleypasová naznačila budúce sľubné príbehy lásky. Kniha je pre mňa naozaj dobrá vtedy, keď viem, že som s ňou ešte neskončila a určite po nej minimálne ešte raz siahnem.  

HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner
Román Neodolateľný pokušiteľ si môžete zakúpiť TU.



ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU ĎAKUJEM
INTERNETOVÉMU KNÍHKUPECTVU BUX.SK



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon