streda 27. decembra 2017

Lady v modrom (The Unlikely Lady), Valerie Bowmanová, IKAR 2017, preklad: Martina Fedorová



                Anotácia románu Lady v modrom ma zaujala ihneď. Fešný zhýralec Garett Upton a modrá pančucha alebo lepšie povedané, takmer „stará dievka“ a intelektuálka, Jane Lowndesová sa neznášajú a neustále medzi nimi lietajú iskry. Jane je veľmi sčítaná a inteligentná, nepotrpí si na pekné šaty a neustále niekde trčí s knihou s okuliarmi na nose, bez ktorých je jej svet iba rozmazanou škvrnou. Je nezávislá, no nie je až taká sebavedomá ako sa hrá pred Uptonom, bratrancom svojej najlepšej priateľky Lucy.
 
              Všetky postavy sú svojské a chytili ma za srdce. Tento román je v poradí tretím zo série Hravé nevesty a myslím, že názov tejto série je viac ako výstižný. Jane je neuveriteľné priama a prostoreká, dialógy medzi ňou a Uptonom sú hravé a plné potláčanej vášne a iskrenia. Napriek zdanlivej neznášanlivosti  obaja sa o toho druhého zaujímajú aj keď si ešte jasne neuvedomujú prečo.  

Garretove myšlienky sa obrátili k Lucy a slečne Lowndesovej. Jane. Zvláštne. Cassandru a Lucy, dokonca aj v duchu, oslovuje krstnými menami. Jane Lowndesovú nikdy. Zatiaľ čo ona mu za každých okolností oslovuje Upton. Akoby ju stálo nesmierne veľa úsilia vysloviť to jednoslabičné slovo pretdým. Pán Upton. (str. 57)
 

              
Príbeh sa v závere komplikuje, ale aj vďaka Janinej obľube v grafológii (vede o písme) sa nakoniec dočkáme krásneho rozuzlenia.

                
Vždy sa mi viac páčili postavy, ktoré sa na začiatku neznášali. Je to také typické austenovské ako z Pýchy a predsudku, akurát aj so štipľavejšími scénami

,,Chýbala som vám, Upton?" usmiala sa slečna Lowndesová uštipačne a zodvihla pyšný nosík do výšky, ako to zvyčajne pri stretnutí s ním robievala. (str. 79)

Autorka nič neprehnala, ale príbeh krásne vygradovala vtipným  prekáravými dialógmi, vášnivými scénami i antagonistickými postavami, ktoré sem-tam trochu bránili v rozlete citov hlavných hrdinov. Jednoznačne po tejto knihe ešte siahnem. 

,,Nepotrebujem nič naprávať. Prišiel som vám len povedať, že vás nesmierne ľúbim a chcem si vás vziať za ženu. Prosím, povedzte áno, Jane. Prosím.
 Odprisahal by, že sa v jej očiach zaleskli slzy, no o chvíľu naňho znovu hľadela chladne a neúprosne.
,,Nie, Upton. Nikdy." (str. 240)                 

Teším sa aj na zvyšné časti tejto série, ktoré si povinne dočítam, pretože rovnako aj postavy Lucy a Cassandry ma zaujali a som zvedavá na ich príbehy lásky.

HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner




Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmbfKWJ8rfKvJfmOiO7rfwR4XoosWEJIV_xw0AFpOuJ8UsXNz5DPUBXUQE3IB312-Ixk-iuryVfjmMrmczRDoCqgrIKgQ-3KxYO6VgVRwe9CRCCLmANiMVcVUjoYb8nkfGH7wEqSBiCXyS/s1600/logo0000.png 

Knihu si môžete objednať TU.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon