utorok 13. septembra 2022

Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy (Jenta som ville redde bokene) Klaus Hagerup (text) a Lisa Aisato (ilustrácie), IKAR, Stonožka 2022, preložila Eva Lavríková

Hoci je tento príbeh o dievčatku, ktoré chcelo zachrániť knihy detskou knihou, veľmi vo mne zarezonoval jej odkaz a mám pocit, že je naozaj pre každého. Najmä pre každého milovníka kníh. Malého či veľkého – akéhokoľvek.

Anna milovala knihy.

Čítala celé dni. 

Textu v nej nie je veľa, ale je naozaj úderný a poetický – vystihuje podstatu toho, čo autor chcel povedať a hoci dejovo ide o veľmi jednoduchý príbeh, skrýva obrovskú hĺbku a neuveriteľne vás dojme. Mňa posledné stránky naozaj rozplakali, pretože som v danom momente pochopila a precítila  ten nádherný odkaz, čo sa v príbehu skrýva – je to naozaj čarovné a v tejto dobe mi toto pohladenie na duši padlo naozaj veľmi vhod.

Čítala si pod perinou.

V knihách nachádzala stovky nových priateľov. 

Aj nejakých nepriateľov.

Taký je život.

Odporúčam pre staršie deti a možno by bolo najlepšie, keby si túto knižku čítali spolu s rodičmi, hoci už čítať vedia. Obom, dospelému i dieťaťu, má čo povedať. Pretože je to o nás o ľuďoch, o našich strachoch, radostiach a samozrejme o knihách.


A tešila sa, že im môže pomôcť.

Aby mohli žiť navždy.

 Ilustrácie v knihe presne vystihujú náladu a krásu tohto príbehu. 





HODNOTENIE: ⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5 s ohľadom na žáner


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu                                                          IKAR 

 a internetovému kníhkupectvu:


Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon