piatok 9. septembra 2022

Ak niečo stratíš (Back to you), Tammy Robinson, preložila Zdenka Buntová, Ikar, 2022

 

Viete si predstaviť, že sa váš život zmení z minútu na minútu a odrazu žijete úplne iný život? Už nie ste tým, kým ste boli predtým. Prišli ste o niečo, čo je neodškriepiteľné. Dokázali by ste sa vyrovnať s následkami ťažkej nehody a povedať to láske svojho života, keď ste ani nemali poriadne čas na to, aby ste sa predtým, než odišiel na charitatívnu púť do Afriky, poriadne spoznali?

To sa prihodí Zoe, učiteľke, ktorej sa pošťasti stretnúť lásku doslova na prvý pohľad (alebo bozk?). Finn sa však chystá o pár dní po zoznámení so Zoe do Afriky, takže ich extrémne rýchle zbližovanie sa presúva na iný front – oťukávanie sa cez emaily, chaty a telefón. Všetko vyzerá idylicky, až kým sa Zoe odrazu neodmlčí a zúfalý Finn nerozumie prečo.

Ak niečo stratíš je hlboký a veľmi pekný príbeh o láske, priateľstve, odpúšťaní, vyrovnávaní sa so stratami a bojom so samým sebou. Možno by ste čakali, že sa tento príbeh bude orientovať na ústrednú dvojicu a ich vzťah, no autorka nám toho ponúkla oveľa viac. Ukázala nám skutočnú realitu toho, aké je zažiť tragédiu, prísť o niekoho či o niečo a ako sa s tým postupne vyrovnať, hoci je to tá najťažšia vec, aká sa vám v živote mohla prihodiť.


Zoe a jej vnútorne vnímanie po nehode sa stáva hlavnou dejovou líniou príbehu, nie je to však nič ufňukané ani patetické, je to naozaj uveriteľný príbeh mladej ženy, ktorú život drastickým spôsobom vrátil do minulosti, aby sa vyrovnala so starými zraneniami na duši.

Čakala som prvoplánovú romantiku a hrdinku, čo sa bude ľutovať, ale Zoe sa ukázala ako bojovníčka, ktorá dokázala zvládnuť rôzne životné situácie, hoci to vôbec nemala ľahké.

Dokonale precítený príbeh, plastické postavy a nádherný záver.

HODNOTENIE 4/5 ⭐⭐⭐⭐s ohľadom na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu                                                          IKAR 

 a internetovému kníhkupectvu:


Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU

 

 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon