sobota 2. júla 2022

Michaela Mihoková, Nádej zomiera na jeseň, (pôvodná slovenská tvorba) Naše vojsko, 2021

Nádej zomiera na jeseň je román, ktorý vás úplne pohltí, a to od prvej po poslednú stránku. A to i napriek niekoľkým časovým rovinám, množstvom postáv a dosť náročným témam. 

Miška Mihoková je spisovateľka ,,par excellence" a to ani trochu nepreháňam. 

Život, hĺbku a originalitu, akú som našla v tomto románe, človek nenájde len tak každý deň.

V úvode sa zoznamuje s príbehom ohrdnutej dievčiny, ktorú opustí tajný milenec, odohráva sa to na Slovensku počas pádu komunizmu...

Potom však prichádzajú na scénu iné postavy z a súčašnosti - 21.storocia - mladá avšak húževnatá Sára Richterová,  Tadeáš, budúci cigánsky vajda, ktorému však toto životné poslanie skôr prekáža, akoby ho lákalo, Adam Kalet, márnotratný syn, čo po maturite opúšťa rodičov, aby spoznal sám seba a zodpovedal si na večnú shakespearovsku otázku: Byť či nebyť? 

A napokon Barbora Rákayová, historická postava, o ktorej sa dozvedáme viac prostredníctvom knihy, ktorú nájde Sára v podkroví... práve Barbora s ružovými vlasmi istým spôsobom popretkáva osudy všetkých postáv tohto, pre mňa, skutočne nezabudnuteľného príbehu.

Žasnem, ako to autorka všetko celé premyslela a poskladala ako nádherný obraz z puzzle dielikov, z tých najmenších, pretože tu každá časť hrá svoj prím, myšlienky, miestami aj filozofické, sú trefné, posúvajú dej dopredu, no zároveň aj krásne poukazujú na život ako taký a aj čitateľa obohacujú o umelecký zážitok i poučenie bez toho, aby skĺzli do pátosu, čo sa odráža na veľmi pútavom a rýchlo plynúcom čítaní.

V tejto knihe je život, farebný, tvrdý, ozajstný, uveriteľný, ale aj jeho zázraky, ktorým ľahko uveríte, lebo sú to presne tie okamihy života, čaro, ktorých prežívame aj my iba ich musíme vedieť naozaj oceniť.

Nádej umiera na jeseň je komplexným a veľmi autentickým príbehom o pravej láske, priateľstve, odvahe a, samozrejme, o nádeji, ktorá nikdy neumiera, veru, ani na jeseň...

GENIÁLNE ⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5

 Knižku som si prečítala vďaka štafete organizovanej na INSTAGRAME 💜organizovanou autorkou Kristínkou Ježovičovou @kristinajezovicova





0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon