nedeľa 3. júla 2022

Stanislav Repaský – Kristínka a svet fantázie, (pôvodná slovenská tvorba pre deti) Ikar, edícia Stonožka, 2022, ilustroval Peter Uchnár


Príbeh o Kristínke zaujme čitateľa od prvého slova. Dynamicky plynúce a magicky čarovné rozprávanie o nebojácnom dievčatku, ktoré sa vďaka Tulákovi – rozprávkarovi dostane do iného sveta, kde zažije nejedno dobrodružstva, spozná zaujímavé tvory i ich životné príbehy.

Táto krásna knižka pre deti je napísaná skutočne skvostne. Cítiť, že nejde o preklad, ale o pôvodnú slovenskú tvorbu. Slovenčina je nádherný jazyk a autor Stanislav Repaský píše naozaj úžasne. Keďže sa často stretávam s neprimeranými konštrukciami v slovenskej stavbe viet, (najmä v prekladoch ale, žiaľ, v dnešných časoch sa to už vďaka tomu, že ľudia začínajú čítať veľa aj v angličtine, prejavuje aj v pôvodnej tvorbe) musím toto naozaj vyzdvihnúť, ako krásne a nenásilne jazyk plynie. Takéto knižky by mali deti čítať. Prosím zaradiť do povinného čítania! Nechýba tú ani krásny originálny príbeh, hrdinovia, ktorých si zamilujete a v neposlednom rade, nádherné ilustrácie Petra Uchnára.

Jednoduchý a jednak hlboký príbeh pretkaný fantáziou, dobrými skutkami, priateľstvom, odvahou – knižka predčila moje očakávania. Istým spôsobom mi tento nevšedný príbeh pripomenul majstrovstvo J. K. Rowlingovej. Aj ona takto čarovne prepája obyčajné veci s rozprávkovou fantáziou, ponúkne vám ponaučenie, dobrodružstvo i trošku filozofie, takže knižka obohatí ako deti tak aj ich rodičov či dospelého čitateľa, ktorý sa rád ponára do magického sveta fantázie.



MOJE HODNOTENIE: 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ s ohľadom na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR 

 a internetovému kníhkupectvu:

Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon