nedeľa 23. septembra 2018

Návrat (The Returning), Rachelle Dekker, i527.net, 2018, preklad: Mgr. Zuzana Vengliková


Záverečná časť série Prorok sa od prvých dvoch líši v každom ohľade.  Ak by ste tento dystopický román, čítali ako samostatný, určite by ste z neho mali trošku „guláš“, ale pre verných fanúšikov, je tento záverečný diel určite povinnou jazdou a v mojom prípade aj povestnou čerešničkou na torte celej trilógie.

V úvode sa opäť stretávame s hlavnými hrdinami predchádzajúcich dielov – Remkom a Carrington. V Povolaní bola hlavným rozprávačom príbehu Carrington, vo Vyvolení Remko, v románe Návrat sa k slovu dostávajú opäť tieto postavy –  no najviac priestoru dostáva ich stratená dcéra Elise, ktorá žije ako väzeň vo vládnom meste, po tom, čo ju pred dvadsiatimi rokmi uniesol lukostrelec Jesse...

Jesse sa narovnal. „Čo s tým má ona?“
„Viac ako si myslíš. Jej prítomnosť predstavuje neustálu hrozbu. Mali sme sa jej zbaviť, keď ešte bola dieťaťom.“

„Je to len dievča Roth,“ namietal Jesse.
(str. 31)

Elise je spočiatku stratené osamelé dievča, ale veľmi rýchlo v sebe nachádza svetlo. Keďže vieme, o jej rodičoch, chápeme, že ju pred svetom a skutočnosťou odmalička ukrývali. Keďže ako jediná je imúnna voči séru Genezis, držia ju mimo mesta, mimo ľudí. Jedinú spoločnosť jej robí práve Jesse, ktorý sa do nej počas tých rokov, ktoré sa o ňu staral, zamiloval. 


Obrátil sa k nej s bezcitnou tvárou, ktorá bola výsledkom pôsobenia séra Genezis. Vďaka nemu bol  večne poslušným vojakom.
„Na tvoju popravu.“
Jej svet zastal. Myseľ zmeravela. Slovo poprava na ňu padlo ako balvan, ktorý udusil schopnosť myslieť, dýchať, konať. Šokovaná sledovala, ako traja strážnici zahli za roh a zmizli, zanechajúc ju tam úplne samu s jediným spoločníkom – strachom. 

(str. 39)

Nechýba ani záhadná postava Aarona, ktorý sa objavuje, vždy keď si hrdinovia opäť potrebujú spomenúť.  Pre mňa je Aarona, niečo ako Duch Svätý, je zosobnením viery, lásky, svetla, nášho Otca.

Veľký priestor ponechala autorka , tak ako v predchádzajúcich častiach, temnote a jej prívržencom. Okrem Vedca, pribúda mladý Nicholas, ktorý chce prevziať celú moc.
V tejto časti ide poriadne do tuhého a temnota ukáže svoju moc vo veľkolepej „paráde“. Pravdaže, svetlo, láska, Otec musia zvíťaziť a samozrejme aj zvíťazia, o tom, určite nikto nepochybuje. Určite však bude pre čitateľov veľkým prekvapením, kto dá temnote finálny úder.

 
„Na čom sa tak smeješ?“ vyprskol Nicholas.
„Na smrti,“ odpovedal Remko. Pomedzi salvy smiechu sa zhlboka nadýchol a snažil sa ovládnuť. Potom pozrel Nicholasovi priamo do očí: „Smrť je ilúzia.“
Nicholas sa zarazil a tvárou sa mi mihol šokovaný výraz.
(str. 176)


No je naozaj až za hranicami chápania, ako opísala túto silu Rachelle Dekkerová v tomto románe.  Možno to niekomu bude pripadať „pritiahnuté za vlasy“, ale ja som jej uverila, pretože, všetko to, čo som sa počas čítania iných duchovne orientovaných kníh naučila, smeruje práve k tejto pravdevšetci sme povolaní, vyvolení  a plní svetla. 

Keď sa vedľa nej objavil Kane, pozrela naňho a on jej pohľad opätoval. Tvár mal spotenú, oči červené od sĺz. Otvoril ústa, aby jej niečo povedal, ale nedokázal nájsť slová. Presne také je svetlo – ohromujúce, silné, nádherné, pokorujúce. Taká je dokonalá láska.
 (str. 191)


Ďakujem autorke, že mala toľko odvahy ukázať svetu túto pravdu, pretože ľudia, aj keď v sebe majú svetlo, radi pochybujú, či už o sebe alebo o názoroch a tvrdeniach druhých.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net



Ak vás tento dystopický román zaujal, môžete si ho zakúpiť tu


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon