sobota 8. septembra 2018

Ako prísť o lorda (How to Lose A Lord in 10 Days or Less), Elizabeth Michels, Slovenský spisovateľ 2016, preklad: Otakar Kořínek


Elizabeth Michelsová vo mne už po románoch Milovať vojvoduZaľúbený vojvoda zanechala dojem veľmi dobrej autorky historických romancí. Jej štýl je v tomto žánri jedinečný tým, že stavia vzťah hlavných hrdinov na postupnom duševnom zbližovaní a nie na prudkých vášnivých výlevoch či nečakaných vzplanutiach. Zároveň prepletá osudy postáv svojich kníh. S lordom Amberstallom sme sa stretli v oboch predchádzajúcich už spomínaných románoch Milovať vojvodu a Zaľúbený vojvoda (nie vždy v celkom lichotivom svetle) a do tretice sa v tomto románe dostávame k jeho príbehu, bližšie k jeho pravému ja. 

„Čakal na predných schodoch Ormesby Place dobrú štvrťhodinku, kým ho pustili dnu. Neslýchané! V celom panstve ani nechyrovali o slušných anglických spôsoboch. Je šľachtic. Kým dokončili prípravy mali ho aspoň uviesť do salóna a ponúknuť mu čaj. Čo keby bol smädný? (str. 23)
autorka

Po fiasku, ktoré utrpel jeho kôň – šampión menom Shadow´s Light  - a za ktoré môže Lillian a vojvoda z Thornwoodu Devon Grey (Milovat vojvodu) sa lord Amberstall, Andrew Clifton, utiahne na dva roky do Škótska, kde sa venuje chovu oviec. Hneď v úvode sa dostávame do akčnej scény, keď uniká pred dvomi hrdlorezmi. Podarí sa mu ujsť, tak že preskočí vysoký živý plot, a tak nechtiac zničí hrnčiarsky kruh Katie Moorovej, dcéry gŕofa Ormesbyho, ktorá od svojich jedenástich rokov žije v domčeku v lesíku neďaleko hlavného sídla rodiny. Jeho kôň Shadow sa pri páde zraní a Andrew uvažuje o jeho utratení, no Katie mu v tom zabráni. Andrew teda zostáva na panstve Ormesby, kým sa jeho kôň nezotaví a medzitým si obe „stratené“ duše Katie a Andrewa nájdu cestičku k sebe ...

 „Lady Katie Moorová, dcéra grófa z Ormesby a vaša jedina šanca, ak odtiaľto chcete odísť na chrbte nejakého koňa.“
Podávala mu ruku, nie ostýchavo ako grófova dcéra, ale rázne ako muž.  
„Teší ma,“  zamrmlal Andrew, hľadiac na jej špinavú, holú dlaň. Držala ruku vo vzduchu, až po končeky prstov ju mala špinavú od hliny. Vari očakáva, že jej podá ruku? Toto sú jeho jediné rukavice. Potrebuje však od nej kúpiť koňa. Vzdychol a zovrel jej prsty.
„Teší vás? Naozaj? Tak potešenie musí byť iba na vašej strane, lebo ja nič také nepociťujem.“
(str. 16)


Katie Moorová je rovnako ako Andrew tiež zlomená životnými okolnosťami a dá sa povedať, že majú obaja veľa spoločného. Spočiatku pôsobí na mladú Katie lord Amberstall namyslene, egoisticky a arogatne, no krôčik po krôčiku,  pomaličky, tak ako sa Shadow uzdravuje, sa spoznávajú a zbližujú.


Zranenie však neospravedlňuje jej nevhodné správanie, ani spôsob, ako sa oblieka. No čím dlhšie bol v jej spoločnosti, tým viac o nej rozmýšľal. Ako sa to stalo? Bolí ju to? Mal kopu otázok, vŕšili sa vyššie ako postroje v stajni. (str. 33)

Páčilo sa mi, že autorka využila tentoraz úplne iné prostredie príbehu ako v predchádzajúcich dvoch: žiadne plesy, spoločenské podujatia, iba hlavní hrdinovia na opustenom panstve s paholkami a služobníctvom (a iba zopár návštev u vojvodu na susednom panstve, kde sa opäť stretávame s hlavnými hrdinami predchádzajúcich románov).  Navyše, ani lord Amberstall, aj keď je typickým fešákom, nie je vyslovený „don chuan“ a je to skôr človek, ktorý miluje prírodu a nie umelé pozlátko spoločnosti. 

Možno prvý raz v živote sa cítil bezstarostne. Keď spomalili a začali sa spolu krútiť, poletovali okolo neho uvoľnené pramene jej vlasov. Je slobodný – môže si vybrať, či sa bude celé popoludnie hojdať na strome alebo opravovať ohrady, ploty či cvičiť kone. Môže žiť.  (str. 152)

Záveru nechýba dramatickosť, nepriateľ, boj za lásku a romantika. Tento román má čaro nenútenosti, jemnej romantiky a veľmi sympatických hlavných hrdinov.


HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner



Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk




  Knihu si môžete objednať TU.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon