štvrtok 2. novembra 2017

Milovať vojvodu (Must Love Dukes), Elizabeth Michelsová, Slovenský spisovateľ, 2015, preklad: Otakar Kořínek


Historická romanca Milovať vojvodu od Elizabeth Michelsovej je v poradí druhý román, ktorý som od nej prečítala. Zaujímavé je, že veľmi jemne prelína dejové linky svojich románov. Už v prvom prečítanom „Zaľúbený lord“ ma zaujali hlavné postavy tohto príbehu. 


Devona Greya
považuje spoločnosť za bláznivého vojvodu z Thornwoodu a on sa na tom zabáva a rád šokuje svojimi „bláznivými“ výčinmi. Hlavná hrdinka Lily Phillipsová je veľmi pôvabná, no kvôli svojim bratom nebola uvedená do spoločnosti a takmer celý život strávila v malom Whitby.
Keď po smrti jej milovaného otca (o matku prišla ešte ako dieťa), predajú jej nenásytní bratia hodinky po otcovi, Lily neváha a vyberie sa do Londýna, aby ich kúpila späť. Príde však o trošku neskôr, hodinky už vlastní práve vojvoda Devon Grey.
 

Staromódne nahodená ho sleduje až do krčmy, čo Devonovi neujde a napokon sa spolu trošku opijú a skončia v Devonovej posteli. Keď Lily vytriezvie, vezme mu hodinky a zahanbene utečie z vojvodovho sídla. 


O rok
sa skúpi bratia rozhodnú sestru vydať  za nimi vybraného nápadníka, kandidátov je niekoľko, preto ju odvedú do Londýna a uvedú do spoločnosti. Devon hľadal svoju zlodejku, ktorá mu utiekla z postele celý rok a odrazu ju stretne na plese v nádhernej večernej róbe. Miešajú sa v ňom rôzne pocity súvisiace s pomstou, ale v skutočnosti je to skôr túžba, čo ho vedie k tomu, že začne Lily vydierať ... 


Nejde o nič nové v tomto žánri, ale napriek tomu ma príbeh očaril hlavne úvodom. Nikdy predtým som nečítala knihu, kde by sa hlavní hrdinovia stretli v krčme a od srdca sa porozprávali. Páčilo sa mi aj to, že autorka od úplne začiatku naznačila, že Devon sa do nej zamiloval, a preto strašne vyvádzal, keď
ju ráno nenašiel ležať vedľa seba. Je pochopiteľné, že sa hneval, keď sa potom opätovne stretli. 

Elizabeth Michelsová píše menej konvenčné historické romance, humor a erotika v nej majú svoje popredné miesto, ale nejde o nič prehnané – okorenené a osolené je to tak akurát.  Samozrejme, romantické výlevy na konci nám doprajú aj trošku sladkej príchute.  Zároveň zohrá výnimočnú úlohu aj Lilin vydedený brat Nathaniel, ktorému sa záhadne darí a žije v prepychu.


HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner (viem, že takmer vždy dávam 5 bodov, ale to hlavne preto, lebo si myslím, že by ste, ak ste milovníčky tohto žánru, mali siahnuť po tejto knihe a dať jej šancu, príbehy sú rôzne,  odohrávajú sa vždy inde a hrdinovia sú v inej pozícii, ale ak verím ich charakteru, konaniu a viem sa vcítiť do ich kože – nemôžem dať menej bodov – vtedy si spisovateľka naozaj splnila svoj cieľ – napísala skvelú knihu, ktorá nás prenesie niekoľko desiatok rokov späť a nechá nás snívať, aké by to bolo keby sme boli hrdinkou historickej romance...)


Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk

Knihu si môžete objednať TU.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon