štvrtok 16. novembra 2017

Povolanie (The Calling), Rachelle Dekker, i527net, 2017, preklad Mgr. Zuzana Venglíková



Román Povolanie od Rachelle Dekkerovej sa mi dostal pod kožu. Pokračovanie románu Vyvolenie je ohromným filozofickým a zároveň i dobrodružným príbehom, v ktorom nám autorka odvážne odkrýva všetky starosti, strachy a šialenstvá, ktoré nás môžu zlomiť na ceste k láske a ku viere v Boha, v nás samotných. 

„Už neraz som vám povedal, že to je lož. Ak si myslíte, že ľudského ducha možno ovládať tak, že mu nastavíme isté pravidlá, iba tým dláždite cestu ďalšej vzbure,“ vysvetľoval Damien.  (str. 53)

Našla som v tomto príbehu toľko odkazov, vďaka ktorým som pochopila, že i ja som často krát ako Remko a kráčam za niečím, načahujem sa a snažím sa dosiahnuť niečo, čo vlastne po celý ten čas mám v sebe ... 

Pravda, ktorej veril on, však bola oveľa jednoduchšia: urobí čokoľvek, aby ochránil tých, ktorých miluje. Aarona nasledoval iba kvôli tomu, aký účinok mali jeho slová na Carrington a Larkin a kvôli tomu, ako o ňom hovoril Drôt. A tiež preto, že pri ňom mäklo Katino srdce, Samova sila rástla a Ramseov a Lesleyin život sa menil k lepšiemu. Remko si však nebol istý, že bol o jeho učení skutočne úprimne presvedčený. (str. 57)


Je to úchvatný a jedinečný príbeh o strachu a o tom, ako ho skrotiť a vzdať sa ho, aby sme do svojho vnútra mohla vpustiť skutočnú vieru a lásku

Hlavní hrdinovia Remko a Carrington sú súčasťou skupiny prorokov, ktorí nasledujú tajomného Aarona a rebelujú proti vláde. Je tu väčšie množstvo postáv, odvážna Kate a jej silný brat Sam, Drôt, ktorý sa vyzná v technike, tajomný lukostrelec Jesse, arogantný prezident Damien Gold, šialený Vedec, nadporučík miestostráže Smith.... Napriek tomu si ich nebudete pliesť, autorka je majsterkou vo vykreslení plastických charakterov, ktoré sa navzájom nepletú.
Damien Gold je negatívnou postavou, nie je síce taký očividný šialenec ako bol jeho predchodca Isaac Knight, ale je o to nebezpečnejší.

Napriek otcovmu zákazu tajne navštevoval jeho súkromné hodiny. Skúmal tajomstvá ľudskej mysle, aby lepšie pochopil fungovanie mozgu. Vedec tvrdil, že mozog je miestom, ktoré ovláda celú ľudskú existenciu. Pochopiť ho znamenalo naučiť sa ovládať samého seba a v konečnom dôsledku aj iných. (str. 61)

V „povolaní“ sa autorka sústreďuje viac na Remkovu ako Carringtoninu úlohu, jeho cesta k pravde je tŕnistá, pochybuje, bojí sa, hnevá sa, čuduje sa ...

Remko videl , ako sa zbavila hnevu, ktorý toľké roky prechovával voči matke. Vena kráčala svojou vlastnou cestou, vysvetlila mu Carrington. Potrebuje veriť, že to, na čo sa spolieha, nie je klamstvo. Ešte nie je pripravená spoznať pravdu a to je v poriadku. Všetko má svoj čas. Stále však verila, že jedného dňa sa s matkou znovu stretnú v pravde. (str. 87)

Niekedy mal pocit, že ich súčasný život sa od mestského veľmi nelíši. Prorokom sa síce podarilo vymaniť spod kontroly vlády, ale nestáli všetky ich rozhodnutia tiež na strachu? Nebol strach z toho, že ich chytia, pohnútkou, ktorá riadila každý ich pohyb? Môže sa človek vôbec niekedy strachu zbaviť? Môže konať a žiť bez toho, aby ho poháňali obavy? Aaron hovoril o ceste, ktorú neovláda strach, o realite, za ktorú bojujú; je ale niečo také vôbec možné? (str. 112)

Aaron by mu povedal, aby proti strachu nebojoval, ale pustil ho z rúk. Remko robil, čo bolo v jeho silách. Snažil sa v sebe vidieť viac, než iba to, čo mu priamo do očí hovoril život. Usiloval sa nájsť svoju pravú identitu, ktorá by mu pomohla zbaviť sa strachu. Identitu, o ktorej Aaron tvrdil, že ho oslobodí od zlyhaní a tlaku. Ale vždy, keď  sa pokúsil uvoľniť, rozum mu pripomenul, že strach je skutočný. Tlak je skutočný. Ľudia zlyhávajú a keď zlyhávajú, niekto iný za to zaplatí životom. Túto skutočnosť jednoducho nemohol len tak zahodiť za hlavu (str. 156)


Remko bojuje s „reálnym“ démonom – vládou, ale aj my v našom svete máme takýchto démonov, ktorí nás zvierajú v strachu. Povolanie nám chce otvoriť oči, aby sme sa „spoznali“, kto sme a našli v sebe svetlo ... tento odkaz je nádhernou oslavou viery v Boha a ja naozaj veľmi pekne ďakujem autorke, že napísala tento príbeh. Viem, že aj ja mám strach, pokladám ho za skutočný, a to mi bráni v tom, aby som „videla“ skutočnú krásu a silu Stvoriteľa. Ale verím, že i ja, tak ako všetci, nájdem svoje svetlo a moja viera a láska už nebudem mať žiadne pochybnosti, ku ktorému nás v dnešnej dobe vedie všetko okolo – tvrdosť reality – finančnej, vzťahovej či akejkoľvek inej.



Posledný citát z knihy vystihuje presne to, čo vo mne najviac zarezonovalo ako odkaz tohto románu.
 „Život nie je o tele, kostiach a dychu. Je o viere.  O viere, ktorá premáha strach.“ (str. 192)


 HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner


Zaujal vás román POVOLANIE
Ďaľšie romány z kategórie sci-fi, fantasy nájdete na stránke i527.net. 
Román POVOLANIE si môžete zakúpiť tu (stránka vydavateľstva i527.net
alebo na stránke kníhkupectva Martinus alebo Kumran.sk


                ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHU VÝTLAČKU VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU:


 


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon