piatok 24. júla 2020

Bezmenná, Nata Sabová, 2020, vyšlo na náklady autorky ako samovydanie



Obálka - foto: Anton Chrvala,
modelka na obálke: Diana Ölvecká,
finalistka Miss Slovensko 2018
  Bezmenná je historická romanca z čias stredovekého Uhorska, z pera slovenskej autorky Naty Sabovej. Tento príbeh je ozvláštnený mysterióznymi prvkami, a práve prostredníctvom tejto záhadnej zápletky sa hneď v úvode dostávame do deja, takže nás autorka drží v napätí, pretože rozuzlenie nás čaká až na samom konci.

Príbeh sa mi veľmi páčil. Plynul veľmi ľahúčko, autorka má vycibrenú štylistiku a oproti prekladovej literatúre je cítiť „pravou slovenčinou“ a jej vyjadrovacími štylistickými prostriedkami, čo sa mi veľmi páčilo. Aj vďaka tomu slovenskému čitateľovi bude tento príbeh plynúť veľmi príjemne,  akoby ani nečítal, ale sledoval film – aspoň u mňa to tak bolo.



Bezmenná
foto: Anton Chrvala,
modelka na foto: Diana Ölvecká,
finalistka Miss Slovensko 2018
Hlavná hrdinka Bezmenná, ktorá sa dostane do tela krásnej, no márnivej a rozmaznanej šľachtičnej Ivon, je aj vďaka svojej voľnosti, ktorú pozná, kým ju nespúta telo, veľmi slobodomyseľnáodvážna. Jej nastávajúci, rytier Štefan, ju má za rozmaznanú fiflenu, keďže ju spozná ešte ako „skutočnú“ Ivon. Postupne však zisťuje, že jeho nastávajúca, a neskôr manželka, je úplne iná...

fotografie z photoshootingu obálky
foto: Anton Chrvala,
 modelka na foto: Diana Ölvecká,
finalistka Miss Slovensko 2018
 Nate Sabovej sa veľmi šikovne podarilo prepojiť históriu a jej skutočné udalosti s romancoupokrokovým duchom hlavnej hrdinky. Oceňujem koľko námahy si autorka dala s historickým výskumom, aby dodržala reálie tej doby, a napokon i s obálkou knihy a jej výrobou, aby mala modelka (finalistka Miss Slovensko 2018 Diana Ölvecká) šaty, aké sa nosili v tej dobe. Z románu je cítiť, že je písaný s láskou, zo srdca a precízne, s poctivým zámerom, čo najvernejšie zobraziť minulosť našej vlasti. Rovnako to odzrkadľuje i samotná obálka, ktorá si ma získala na prvý pohľad.

Dialógy i postavy sú živé a plastické. Nič ma pri čítaní nerušilo. Zápletka - romantická, historická i tá mysteriózna - sa nijako „nebili“, práve naopak, krásne sa dopĺňali a autorka nenechala nič na náhodu a je evidentné, že si príbeh poriadne premyslela a vystavala tak, aby všetko sedelo a ladilo.

foto: Anton Chrvala, modelka na foto: Diana Ölvecká, finalistka Miss Slovensko 2018
  
na foto: autorka Nata Sabová
foto: Anton Chrvala
Páči sa mi aj to, že sa vždy niečo dialo a zároveň sa človek pri čítaní dozvedá veľa z našej histórie i o zvykoch tej doby. Vrelo túto knihu odporúčam všetkým milovníkom nielen romantického žánru, ale aj historického románu, pretože oba tieto žánre sa tu stretli vo veľmi príjemnej symbióze. Mystické prvky príbehu sú takou čerešničkou na torte, ktorá podčiarkuje „nesmrteľnosť“ duše a Boha v nás.
                
Ďakujem Ti, Natka, za krásny príbeh, ktorý ma zahrial pri srdiečku a strávila som s ním veľmi pekné chvíle. <3



HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner

Román bude oficiálne v predaji v auguste,
 ak sa však už neviete dočkať, skúste kontaktovať autorku na jej fb stránke:


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon