streda 1. decembra 2021

Ti předuřčení 2, Nikol Wolfová, (pôvodná česká tvorba) nakladatelství Brk, 2020

Pokračovanie originálnej fantasy z pera českej autorky, talentovanej Nikol Wolfovej, ma znova očarilo, uchvátilo a prekvapilo. Samozrejme, bez jednotky, by ste tu asi tápali, ale s krásnym hlbokým a menej dynamickým úvodom v jednotke sa akčnejšia dvojka čítala so zatajeným dychom a vďaka jednotke jej nechýba hĺbka a zmysel. Autorka nás neustále drží v napätí a tajomstvá tohto sveta i jeho postáv odhaľuje veľmi pomaličky, precízne, krôčik za krôčikom, čo má nesporné kúzlo a núti čítať ďalej a potom už iba  netrpezlivo čakať na tretiu záverečnú časť. 😊

Ucítil z plačící ženy něco zvláštního. Byl si jist, že je to síla, ale necítil z ní lidskou sílu. (str. 11)

V anotácií ma veľmi upútala veta „Svět se mění, na nikoho nečeká.“ Krásne to vystihuje život ako taký (a povedzme si úprimne, aj dnešnú dobu i spoločenskú situáciu). Príbeh Ti předurčení na mňa pôsobí veľmi magicky a reálne zároveň, hoci sú tam fantasy prvky, vnímam ich ako neodhalené a neprebádané tajomstvá prírody.(Čo my vieme, ako to naozaj je za hranicou nášho vnímania a pochopenia?)

Naproti nemu stál Stvořitel.

U Stvořitele! odplivl si Podzim. (str. 61)

Co i když i já jsem pouhý správce toho, čo jsem stvořil. (str. 63)

Napriek tomu, že knižka je tenučká, nesie v sebe toľko nádherných myšlienok, prekvapivých zvratov a úžasné postavy, ktoré vám ihneď prirastú k srdci (Tiša, Jaro, Zima, Podzim), alebo ich naopak, budete neznášať (Leto v mojom prípade 😆). 

Občas tu sobeckou část v sobě samé milovala, občas ji nenáviděla, a stejně protichůdne si vedla i vůči Jaru. (str. 73)

Jedinou prekážkou v umění vládnout naším schopnostem je naše mysl. (str. 115)

Bez zaváhania môžem prehlásiť, že tento literárny počin je výnimočný a pevne verím, že sa dostane k čo najväčšiemu počtu čitateľov a urobí dieru do sveta, pretože si to jeho originalita a rozprávačsky talent autorky rozhodne zaslúžia. Už sa neskutočne teším na trojku a nepochybujem, že to bude krásna bodka plná prekvapení a nových odhalení.

MOJE HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner

Za možnosť prečítať si tento príbeh ďakujem nakladatelství BRK a autorke - v rámci štafete na INSTAGRAME. (môj bokstagram: @wondersofbookz)

Ak by ste si chceli prečítať tento úchvatný príbeh plný večných právd, fatanstických prvkov v pohľade na zázraky prírody, mám pre vás kód na zľavu na nákup prvého i druhého dielu - zakúpiť si ich môžete priamo na stránke www.nakladatelstvibrk.cz - KÓD: MIRKA15 - platí do 15.12.2021
Kúpu určite neoľutujete! :)

Pozn.: Ilustračné foto Jara, Léta, Podzimu a Zimy (viď obrázky vyššie) pre príbeh  Ti předurčení ilustroval Pavel Podeszwa (copyrights).         

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon