pondelok 27. júla 2020

Skóre (The Score) Elle Kennedy, IKAR – YoLi, 2020, preklad: Klára Kruteková


Prvýkrát sa mi do rúk dostal tento Young Adult žáner. Tento román je určený čitateľom starším od 17 rokov, keďže obsahuje naozaj veľmi pikantné a detailne opísané erotické scény. Príbeh je síce jednoduchý, dialógy sa mi zdali celkom zábavné a veľakrát vtipné a trefné (ale musíte mať toho dosť načítané aj z iných žánrov, aby ste sa v tom niekedy nestratili). Dialógy by som označila ako veľmi vydarené a vycibrené. Nepôsobia umelo ako vycucané z prsta.
 



Avšak, napriek nespornému surovému čaru drsného opisu sexu (resp. „realistickému“ bez nejakého lyrické nadľahčenia) ma to trošku otravovalo. Ešte by som celkom pochopila, keď sex opisuje chalan slovami, ako to robil Dean Di Laurentis, hlavný hrdina, hráč ľadového hokeja na Briarskej univerzite, ktorý ma povesť džigola, ale keď rovnakým spôsobom označuje penis aj jeho náprotivok – hlavná hrdinka, dovtedy slušná dievčina, ktoré o one night stand – jednorazovke – ani nechyrovala, zdá sa mi to trošku prehnané. Tým sa autorka prezradila a poukázala na skutočnosť, že príbeh píše ona a skutočne nevychádza z vnímanie dvoch tak odlišných ľudských bytostí ako je muž a žena.

Na môj vkus sa až príliš riešila sexuálna príťažlivosť, všetky baby tu boli priam dokonalé a o chalanoch už ani nehovoriac – všetci mali pekné zadky a tehličky na bruchu. Vari autorka Elle Kennedyová navštevuje nejakú inú planétu? Ale na druhej strane, presne na tomto štýle a kulte nádherných ľudí sú postavené americké seriály ako Beverly Hills 90210, Melrose Place či O.C. California. Takže to môžem rešpektovať ako kult americkej pop kultúry. No ak sa mám na to pozerať takto, mám pocit, že tomuto príbehu nemôžem veriť a zdá sa mi dosť povrchný, bez hlbšieho zmyslu než je „dobrá šukačka“ , a povedzme si na rovinu,  v živote ide o viac než len o to. Chápem, prečo sú romány tejto autorky tak populárne – lebo útočia na našu sexualitu a pud, no mám pocit, že mladí ľudia vo veku sedemnásť rokov a viac by si mali okrem tejto „vysoko oddychovej literatúry manifestujúcej odkaz: sexuj kým sa dá a do bezvedomia “, vyberať aj literatúru, kde nejde iba o to kto, kde s kým a ako dlho.

Nechápte ma zle, ja mám rada – veľmi rada -  romantické a dokonca i erotické príbehy – lenže erotika by nemala byť pornom (z môjho uhľa pohľadu je táto neotesaná surovosť popisu sexuálnych scén bližšia práve tomu).

Ak by som mala spomenúť žiarivý príklad tohto erotického žánru, tak zo súčasnej literatúry je to Hra nalásku a nenávisť od Sally Thorneovej a z tých starších a časom overených titulov je to Milenec lady Chatterleyovej od Davida Herberta Lawrencea.
              
Na tomto románe ma najviac sklamali práve erotické scény svojim lacným opisom a vulgárnym slovníkom. Román Skóre má však aj svoje sklady, vtipné a trefné dialógy i dej samotný – romantická zápletka - priateľstvá, ktoré sú naozaj v silnom kontraste k prehnane explicitným a vulgárnym posteľovým scénam. Niektoré veci by totiž skutočne mali zostať za dverami spálne a do knihy sa vôbec nehodia.

Toť môj názor. 😊
HODNOTENIE:  3,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu

Ak vás román Skóre zaujal, kúpiť si ho môžete 

TU



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon