nedeľa 2. decembra 2018

Dielo majstra, (The Masterpiece) Francine Riversová, Kumran, 2018, preklad: Zdenka Buntová


Francine Riversová je autorkou, ktorá má neuveriteľný talent prerozprávať tie najťažšie príbehy a vliať do nich zároveň svetlo a nádej. Ani jej najnovší počin Dielo majstra nie je výnimkou. Príbeh dvoch ľudí, ktorí v detstve prišli o rodičov a museli sa už ako deti postaviť zoči-voči najťažším životným skúškam, vás určite chytí za srdci a aj si pri ňom poplačete. Najmä v retrospektívnych častiach, keď sa vraciame do ich detstva. Podľa mňa, utrpenie detí, je to najhoršie, čo sa na svete deje...

Mamy však ráno nebolo. Bobby Ray nevedel, či má ísť do školy, alebo čakať. Plný obáv aj hnevu schmatol učebnice a rozbehol sa dolu schodmi.
V škole sa ho pán Talbot znovu vypytoval, či je všetko v poriadku, a Bobby Ray znova tvrdil, že áno. „Prečo by nemalo byť?“ odvrkol vzdorovito.
„Pretože máš už tretí deň to isté tričko.“
 „Mama nemala čas prať. Jasné?“
„Tak dobre, ale kde máš úlohu? Vždy si ich píšeš poctivo a teraz už dva dni nič. Ani cvičenia, ktoré vám dávam v triede, si nevyriešil. Čo sa deje?“
„Zabudol som, to je všetko. Napíšem si ju a zajtra donesiem.“
Takmer sa rozplakal, keď mu pán Talbot stisol plece.
 „Povieš mi, keby si potreboval pomoc, však?“
(str. 179)

Je to príbeh, pri ktorom som si výdatne poplakala, ale zároveň mi zahrial dušu...

 
                Bobby Ray si utrel oči. Bál sa povedať, že mamy niet už piaty deň a horúčkovito sa pokúšal niečo vymyslieť. „Úlohy mám napísané.“
                Jeho učiteľovi sa zaleskli oči. „Tým sa teraz netráp. Ničím sa netráp. Pomôžem ti.“  
(str. 181)

Z Bobbyho Raya sa stane uznávaný umelec Roman Velasco, no aj napriek umeleckým a pracovným úspechom nie je Roman alias Bobby Ray šťastný. Minulosť ho prenasleduje a vyrovnáva sa s ňou netradičným spôsobom – v noci maľuje grafiti, za čo by ho mohli posadiť do basy a zároveň by stratil svoje nadobudnuté umelecké renomé.
               
                Grace Moorová mala tiež ťažké detstvo, no na rozdiel od Romana, sa vďaka neuveriteľnému zážitku z detstva vyberie cestou viery a aj napriek nepriaznivým životným udalostiam, ktoré ju prenasledujú aj v dospelosti, jej lásku a oddanosť Bohu to nenaruší.



         Za ním stal iný muž v čiernom, ale bol otočený a hovoril niečo do malého rádia pripevneného na pleci. Gracie sa roztriasla ako jesenný list, čo sa z posledných síl usiluje udržať na konári.
                „Teraz ťa odtiaľto odnesieme, Grace. Chcem, aby si si položila hlavu na moje rameno a silno zatvorila oči.“
                Začala sa vzpierať. „Chcem mamu! Kde je mama?“
                Chytil ju pevnejšie a voľnou rukou jej zatlačil na temeno. „Zatvor oči, zlatko. Iba na minútku. Urobíš to pre mňa, Grace?“
                „Chcem mamu.“ Hlas sa jej triasol a vytryskli jej slzy.
(str. 208)


                
Týchto dvoch ľudí zvedú cesty osudu dohromady. Grace sa stane osobnou asistentkou Romana Velasca. Má na starosti chod jeho agendy a zároveň sa stará o chod jeho honosnej vily s krásnym výhľadom na kaňon Topanga. Spočiatku sa Roman na Grace pozerá iba ako na asistentku, ale veľmi skoro k nej začne cítiť čosi viac a zaujíma ho viac, ako by z jeho pohľadu bolo vhodné. Ani Grace nie je voči svojmu atraktívnemu zamestnávateľovi imúnna, ale snaží si zachovať si odstup. Je matkou malého Samuela, ktorý je plodom jednej noci v nočnom bare.
               
                „Chceš zo mňa čo najmenej!“ oborila sa naňho.
                „Čo to vravíš?“ Nepochopila, čo k nej cíti? „Chcem všetko!“
               „Všetko? Nie, chceš iba tú ľahkú časť. Tú komplikovanejšiu, tú čo sa nedá zvládnuť bez skutočnej lásky, bez Boha, nechceš. Chceš iba moje telo – na sex. O zvyšok nestojíš. Nechceš bremeno, ktoré nesiem, o moje problémy, neistotu a bolesť nestojíš. A celkom určite nestojíš o Samuela!“ Pokúsila sa mu vyšmyknúť. 
(str. 328)

Autorka je majsterkou ťažkých príbehov, ktoré vie dokonalo prežiariť nádejou, svetlom a Božou láskou.



                Dielo majstra je príbeh o tom, ako nám minulosť dokáže ničiť prítomnosť, o odpúšťaní iným i samému sebe, o Božej láske, o ktorú sa môžeme kedykoľvek oprieť, no musíme sa o to najskôr pokúsiť a dôverovať Bohu. Najviac vo mne zarezonovali časti z minulosti, keď malý Bobby Ray ostal na svete zdanlivo sám proti celému svetu a aj keď ho Boh nikdy neopustil, trvalo niekoľko rokov, kým to ako Roman Velasco vďaka Grace Moorovej naozaj pochopil a otvoril svoje srdce bezpodmienečnej láske. Rovnako nepríjemné detstvo zažila aj samotná Grace, no ona kráčala ruka v ruke s Božou láskou. Grace aj Roman nakoniec pochopia, že všetky životné udalosti, aj tie zlé, sú súčasťou pestrej palety majstrovského diela Boha – života.


                Ak by som mala tento román hodnotiť v rámci ostatných románov Francine Riversovej, musela by som skonštatovať, že mi tam chýbala akási iskra, nenútená a pritom všadeprítomna romantickosť, ktorú v sebe nesú jej romány „Vykúpená láska“ a historické romány o Hadaši „Hlas vo vetre“ a „Ozvena v tme“, napriek tomu však „Dielo majstra“ má v sebe krásny odkaz o živote a stoji za nejedno prečítanie. 


Ak vás román Dielo majstra, kúpiť si ho môžete TU.
https://www.kumran.sk/krestanske-romany-novely/21453-dielo-majstra.html
               

HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner.

          Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu 

KUMRAN.SK

 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon