sobota 22. decembra 2018

Studený výstrel (Cold shot) Dani Pettrey, vydavateľstvo i527.net, 2018, preklad: i527.net



         Táto detektivka s romantickou zápletkou a s veľavravným názvom „Studený výstrel“ je napínavým čítaním od začiatku až do konca. Ide o prvú časť zo série Chrabrosť z Chesapeaku. Hneď od prvej strany nás autorka uvádza in medias res doprostred hlavnej zápletky: bývalý ostreľovač Griffin McCray je správcom parku a práve tu nájde telesné pozostatky, ktoré určite nepochádzajú z čias občianskej vojny. Na miesto činu zavolá súdnu antropologičku Finley Scottovú, s ktorou už nejaký čas spolupracuje a pri ktorej sa mu tep pravidelne zrýchľuje, ale snaží sa to zakryť pod maskou príkrosti a nezáujmu. Prípad vraždy ich však zblíži, keďže Finley je v ohrození života. Páchateľ zasahuje do vyšetrovania a chce ho zmariť. Je evidentné, že vrahom je vynikajúci ostreľovač, a tak na povrch postupne vyplávajú veci z Griffinovej minulosti, na ktoré chcel dávno zabudnúť a hlavne nechcel, aby o tom vedela Finley...

V ušiach jej búšilo tak nahlas, že nič nepočula.
Čakala, dýchala plytko a namáhavo, hruď jej zvieralo.
Neprichádzal.
Naplnila ju úľava... potom jej to však došlo.
Kradne telo neznámej.
(str. 36)  
                Vedľajšími postavami sú Griffinovi priatelia, agent FBI Declan Grey a Parker Mitchell, kriminalistický technik. Ich priateľstvo je narušené udalosťami z minulosti. Luke Gallagher bol tiež súčasťou ich parite, ale pred rokmi záhadne zmizol. Tu, v osudoch jeho priateľoch, sa črtajú ďalšie samostatné príbehy z tejto série.

Keď odchádzala. Winston zakňučal.
Mrkol na svojho psa. ,,Ver mi" vydýchol napätie, ktoré ho zvieralo vo vnútri... , a to všetko iba z jedného bozku na líce, ,,viem, ako sa cítiš." 
(str. 100)

                  Myslím, že celý príbeh je písaný veľmi dynamicky, autorka pracuje s detailmi, a pred vašimi očami sa doslova rozvíja napínavý „film“ a čitateľ musí hltať stránku za stránkou, aby spolu s hlavnými postavami prišiel na koreň veci a zistil, kto je vrahom a prečo vlastne vraždil.

 Všetko bolo úplne jasné - miloval ju. Aj proti svojej vôli sa do tejto ženy hlboko zamiloval.
Ponáhľal sa k nej, kľakol si pred ňou na kolená a objal ju.
Zložila sa v jeho zovretí. 
(str. 159)
                 Zväčša vnímame príbeh očami Griffina alebo Finley, ale priestor dostávajú aj ostatní, Parker,  Declan, Parkerova fotografka... Autorka naozaj vyvážene namixovala napínavý príbeh s jemnou romantikou a nenútene do neho zakomponovala i vieru v Boha. Nič nie je rozvláčne a zdĺhavé, ale zároveň sú v príbehu zakomponované aj potrebné odborné detaily, aby to celé dávalo zmysel. A čo ma najviac potešilo, záver nie je iba stručným vyriešeným prípadu a bodka, ale ponúka nám „okienka“ do ďalších osudových ostatných postáv. 

                Dani Pettrey je veľmi šikovná spisovateľka, ktorá sa nebojí zachádzať do odborných oblastí v kriminalistike a spolu s precíteným zobrazením citového života postáv, nám ponúka naozaj veľmi pútavé čítanie plné napätia, romantiky a viery.

MOJE HODNOTENIE 5/5 s ohľadom na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvo i527.net

Ak vás zaujal román Studený výstrel, môžete si ho kúpiť tu
https://www.i527.net/kniha/studeny-vystrel-chrabrost-z-chesapeaku-1-diel/

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon