utorok 17. júla 2018

Anjelská misia (Angels Walking), Karen Kingsbury, Kumran.sk 2018, preklad: Zuzana Vengliková


          

      Karen Kingsbury v závere knihy prezrádza, že nápad na celú sériu Anjelskej misie jej vnukol Boh počas cesty lietadlom. Tak ako ona, aj ja naozaj verím, že túto knihu jej pomohol napísať samotný Stvoriteľ. Je to skvele napísaný a ľahko plynúci román o láske, zázrakoch, odpúšťaní a i keď má jemný nádych nadprirodzena, keďže anjeli v ňom zostupujú na zem, aby vykonali svoju misiu v prospech smrteľníkov, i napriek tomu na mňa pôsobil tento príbeh reálne a postavy plasticky. Navyše odkaz lásky a odpúšťania je v ňom tak hlboko odtlačený, že vás to zasiahne priamo do srdca a vy nebudete váhať otáčať stránku za stránkou.
 
                Tyler Ames sa v živote dopustil mnohých chýb, no za tú najväčšiu chybu svojho života považuje to, že odmietol štipendium na vysokej škole a prijal ponuku hrať v bejzbalovej lige, ktorá mala byť jeho vstupenkou k tým najlepším profesionálnym hráčom bejzbalu. Autorka nám hneď v úvode servíruje „in medias res“ jeho posledný nadhod, ktorý mal preňho znamenať čistú hru a po mnohých prešľapoch aj dôkaz ako ostatným ukázať, že sa zmenil a že má na to byť tým najlepším ... Nestane sa tak. Jeho posledný nadhod je mu osudným – poškodí si ramenný kĺb tak vážne, že bez operácií nie je možné, aby vôbec niekedy poriadne zdvihol ruku. Retrospektívne sa vraciame do minulosti, kedy spoznal svoju prvú a jedinú lásku Sami Dawsonovú.
                Sled ďalších udalostí po Tylerovom úraze je vďaka intervencii anjelov Esmer a Becka sledom neuveriteľných zázrakov lásky a odpustenia. Tyler Ames sa dostáva na úplne dno, aby si uvedomil, že Boh s ním má celkom iné plány. Vráti sa Tyler ešte do bejzbalovej ligy a bude mať odvahu odpustiť svojim rodičom? A čo Sami Dawsonová? Je šťastná vo svojom presne nalinkovanom živote? 



 
Nepatrne zavrtela hlavou: „ Nechaj priestor Božej milosti, Ben.“

Cheryl nečujne vyslovila vetu, ktorá vzápätí vyšla z Virginiiných úst: „Byť dokonalým je úlohou Boha.“ Pustila Cherylinu ruku a natiahla sa za Tylerovou. „Budeš oveľa šťastnejší, ak sa prestaneš snažiť byť dokonalý. Rob pre Ježiša, čo je v tvojich silách, a keď nebudeš vládať, on ťa ponesie.“ Usmiala sa na ostatných. „Tak ako ma nesie práve teraz.“

                Aj napriek mnohým postavám vystupujúcim v tomto príbehu, vôbec som nemala pocit, že sa v príbehu strácam. Plynul veľmi hladko, príjemné, nenútene. Trpela som s Tylerom, otáčala stránku za stránkou a žasla som, ako jednoducho sa autorka zhostila neľahkej úlohy prepojiť konanie anjelov s realitou života obyčajných smrteľníkov. Viac neprezradím. Naozaj si to treba prečítať, pretože ten pocit, aký vám sprostredkuje tento román sa nedá opísať slovami. Už sa neviem dočkať ďalších kníh z tejto série!.


ZAUJAL VÁS TENTO ROMÁN? 
KÚPTE SI HO TU (KUMRAN) alebo TU (MARTINUS)
ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU 
VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
VYDAVATEĽSTVU KUMRAN.SK

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon