nedeľa 23. júla 2017

Ženíchov svedok (The Best Man), Kristan Higginsová, IKAR 2017, preklad: Tamara Chovanová



Od románu Ženíchov svedok som očakávala typickú romancu pre ženy v štýle Lisy Kleypas alebo Jill Shalvisovej (je to skôr niečo medzi, ale bez explicitne opisovaného sexovania), ale mýlila som sa. Kristan Higginsová má úplne iný štýl a s erotikou to nepreháňa (našťastie). Je vtipná, originálna, romantická a nepreháňa to ani s citovými výlevmi postáv.  



Príbeh z vinice Volavka
Príbeh: Faith Hollandová dostala kopačky od svojho homosexuálneho snúbenca Jeremyho, keďže si to celé tie roky (chodili spolu od strednej) nevšimla. Nevšimla si ani to, že najlepší priateľ (áno, on je ten ženíchov svedok) jej nastávajúceho,  Levi Cooper, si ju vždy „všímal“ aj keď jej sa zdalo, že ju neznáša.  Po troch rokoch sa Faith vracia (utiekla priamo z nevydarenej svadby) zo San Francisca. Medzitým sa z nej stala úspešná záhradná architekta a i doma ju čaká práca na maštali Volavka (na svadobné účely) a renovácia záhrady v miestnej knižnici. Hneď pri vstupe do mesta dostane pokutu od veliteľa  (spomínaného ženíchovho svedka ) Leviho Coopera. Neskôr ho stretne pri nepodarenom úteku z dámskych záchodov (neprepchá sa cez malé okienko a potrebuje pomoc pána policajta :) ). 


Dej má dve dejové línie, minulosť (odmietnutie pred oltárom, spomienky na Faithinu matku – zomrela pri autonehode, ktorú má na svedomí Faithina epilepsia, ale i na prvý bozk medzi Faith a Levim ešte v tínedžerskom veku) a súčasnosť, po Faithinom návrate domov. Všetko je veľmi pekne „poupratované“ a nemáte z toho „guláš“. Páčilo sa mi nenútenosť pri prelínaní týchto spomienok a prítomnosti. Rovnako sa mi páčil aj Levi Cooper, Faith si jeho pohľady znudenia už na strednej škole hodnotila stupnicou od nuly do desať a nezabudla si k ním priradiť sarkastické poznámky typu pohľad číslo 4: Ako sa voláš? alebo číslo 6: Nemôžem uveriť, že sa s tebou musím rozprávať. Iskrí to medzi nimi a tie ironické repliky z Faithinej strany sú naozaj vtipné a originálne, už len pre to prekáranie sa oplatí túto knihu otvoriť!  
Postavy: Psychológia postáv je pestro vykreslená, napríklad Faithini starí rodičia, ktorí sa neustále podpichujú a hádajú. Jej otec, ktorý si nevšíma otrasne gýčovú zlatokopku Lorenu a pôsobí veľmi zaslepene. Faithini súrodenci, sestra Pru (ktorá ustavične rieši svoj sexuálny život, keďže s manželom Carlom neustále skúšajú niečo „nové“, okrem iného aj hranie sa na pána Greya a nevinnú  vysokoškoláčku pannu Anastasiu Steelovu :) ), ďalšia sestra Honor je striktná a na prvý pohľad chladná, brat Jack sa neustále tvári, že mu sestry idú na nervy. Pôsobilo to na mňa reálne, akoby som týchto ľudí videla živých z mäsa a kostí. Autorka okorenila príbeh množstvom vedľajších postáv, ktoré príbeh niekedy odľahčujú (viď Faithino rande s účtovníkom so sadistickými sklonmi) a niekedy dramatizujú (Leviho bývala manželka Nina).
 
 HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner
Samozrejme, nemusím sa vyjadrovať ako to všetko skončí, to všetci pri tomto žánri dobre vieme (v štýle „a žili šťastne až kým ...") ale spracovanie je naozaj veľmi nevšedné, pretože hrdinka síce prežíva svoje traumy (či už z matkinej smrti, alebo z toho, že chodila s gejom a ani o tom nevedela), ale autorka to podáva veľmi decentne s iskrivým humorom a nepreháňa s emocionálnymi výlevmi ako to väčšinou v romanciach deje. Klasifikovala by som tento román niečo na rozhraní chick lit a romance. Bolo to pre mňa naozaj osviežujúce čítanie a nevedela som sa od knihy odtrhnúť aj keď som vedela ako sa to skončí.






0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon