nedeľa 23. júla 2017

Rozprávky Barda Beedla (The Tales of BeedleThe Bard), J.K. Rowling, IKAR 2017, preklad: Oľga Kraľovičová



Rozprávky Barda Beedla sú primárne určené pre „čarodejníkov“ no my, zasvätení do príbehu o Harrym Potterovi, nebudeme mať istotne žiadny problém s ich pochopením. A keby len predsa, milá J.K. Rowlingová nám k nim pripravila niekoľko odborných poznámok a vysvetliviek. Navyše ich význam na po každej jednej vysvetľuje aj samotný Albus Dumbledore, takže určite chápete, že toto dielko má pre každého fanúšika Harryho Pottera veľkú hodnotu a naozaj si túto knižku NIELEN treba PREČÍTAŤ, ale je dôležité ju MAŤ v knižnici pri kolekcii kníh o Harrym. 

Či už ste čarodejník alebo mukel (dieťa, tínedžer alebo dospelý), smelo sa pustite do týchto nevšedných príbehov. Myslím, že každému majú čo povedať. Ak ste trošku citlivejší preskočte (rovnako ak ste ešte „iba“ dieťa) tretiu rozprávku v poradí „Mágovo chlpaté srdce“ – trošku drsnejšie ako ostatné a nemá ani jemnejšiu verziu, ako ma oboznámil pán Dumbledore.

Prvá rozprávka s názvom „Čarodejník a skákajúci hrniec“ tak trošičku pripomína „Hrnček var“, akurát, že hrniec varuje čarodejníka že pomáhať sa musí a to i muklom. Tento názor vždy zastával i Albus Dumbledore, na to treba pamätať, nech mu je zem ľahká.

Ďalšou v poradí je „Fantastická fontána“ ,ktorú by som prirovnala k muklovskej „Ako dedko s babkou repu ťahali“ aj tu sa viac adeptov (tri čarodejnice a jeden smoliar v brnení) sa snažia spoločnými silami (aj keď nie ťahaním za jeden povraz) a tak sa dostanú k zázračnej fontáne. Podobnosť je naozaj malinká a výsledná pointa spočíva v niečom inom ... veď sa dočítate.

Tretiu, tú desivú spomínanú, „Mágovo chlpaté srdce“, je ešte hrôzostrašnejšia ako keď zlá Ježibaba chcela upiecť Janka a Marienku. Pretože nakoniec v peci skončila samotná Ježibaba, ale v Mágovom srdci ... no, tam to skončí všelijako ale nie happyendom. Pre silnejšie povahy.  A pointa? Nikdy sa nevzdávajte svojho srdca – metaforicky ani doslova! :)

Štvrtá – ,,Babulica Králica a chichotajúci sa peň mi veľmi pripomína ,,Cisárove nove šaty“ – kráľa v tomto prípade oklame akýsi šarlatán, že ho naučí čarovať. Ale prečo sa chichoce peň? NO SPOILER! :D

Poslednou piatou rozprávkou je ,,Príbeh o troch bratoch. Túto ste určite čítali v poslednom dieli Harryho Pottera. (Dvadsiata prvá kapitola – Príbeh troch bratov, str. 339, Harry Potter a Dary Smrti) Bratia narazia na hlbokú rieku a pričarujú si most, no Smrť ich chce za to, ako ju „obišli“ odmeniť, a tak si každý niečo želá. Jeden si vyžiada ten najmocnejší prútik (bázový, samozrejme ) druhý kameň na oživovanie mŕtvych (mŕtvych aj tak nemožno naozaj oživiť, to vie aj mukel!) a tretí najmúdrejší si želá neviditeľný plášť, aby sa pred Smrťou mohol ukryť, až kým nebude pripravený jej znovu čeliť. 
Všetky rozprávky nesú v sebe hlbší odkaz, no môžeme ich vnímať i len ako „povedačky“ – tak či onak, je to naozaj príjemné i poučné spestrenie pre každého fanúšika Harryho Pottera – či milovníka nevšedných originálnych príbehov. A nechýbajú ani krásne ilustrácie!

HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner
(môžem dať niečomu, čo súvisí s Potterom menej hviezdičiek? ) Nemôžem! 😁

Knihu si môžete zakúpiť tu BUX.sk
ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
INTERNETOVÉMU KNÍHKUPECTVU: 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon