utorok 19. apríla 2022

Marja Holecyová, Mariotovi dediči 1 a 2, Fragment , 2010

Kúzelná fantasy z pera talentovanej slovenskej autorky...

Som naozaj neskutočne rada, že som sa dostala k tejto úžasnej slovenskej fantasy. Nájdete tu skutočné prepracovaný dej, isteže, je to skôr pre mladších čitateľov, čítanie pre mládež, (ale to je aj Harry Potter) a hoci tu cítiť inšpiráciu práve týmto slávnym čarodejníkom, nejde o nejaké vykrádanie. Je to naozaj originálny príbeh. Odohráva sa to na Slovensku a má to svoje čaro, pretože autorka skutočne išla do hĺbky a tento svet nám v prvej časti podáva tak výstižne, až si začnete želať, aby ten svet naozaj existoval a aj po vás si raz prídu chlapíci pripomínajúci mafiánov a odvedú vás do dedinky Ľubietová (alebo aj inej 😇) a tam sa dozviete, že patríte do prastarého rodu čarodejníkov.

photo by thefairypath - pixabay.com
photo by thefairypath - pixabay.com
Prvky vystihujúce tento nadprirodzený svet so svojim zákonitosťami a zvyklosťami sú naozaj presvedčivo podané a veľmi oceňujem, ako sa s tým autorka vyhrala. Niektoré prvky či typy postáv mi jemne pripomenuli niektoré vedľajšie postavy z Harryho Pottera, ale to vôbec nie je na škodu, pretože štýl, humor i hlavné postavy sú iné ako štýl Rowlingovej.

Prvý diel Mariotových dedičov nás veľmi rýchlo prenesie zo sveta obyčajných smrteľníkov, zo základnej školy v Nitre, kde Mija Vilhanová, hlavná hrdina, študuje, do sveta čarodejníckych klanov do dedinky Ľubietová. Mijin dedo, starosta tejto obce je veľmi odmeraný a chladný pán, ktorý v Miji vyvoláva tie najhoršie vlastnosti – hnev, tvrdohlavosť a výbušnosť.

Okrem neho ju do nepríčetnosti vie vyprovokovať aj Miseag, jej veľmi vzdialený príbuzný, synovec z x-tého kolena, no zároveň aj človek, s ktorými nesie spoločné bremeno – nálepku Mariotových dedičov. Okrem toho ich spájajú spoloční priatelia, Danka, Bart a Pete, odvážlivci, ktorí sa netrasú v prítomnosti obávaných dedičov mocného čarodeja... a práve oni do života týchto dvoch vnášajú hravosť, typické pubertálne zábavky, vďaka ktorým sa im bremeno neobľúbených Mariotových dedičov nesie ľahšie.

photo by thefairypath - pixabay.com

Marioto je zlý čarodejník, ktorý chce ovládnuť svet a zároveň Mijin otec, no podľa všetkého i vrah jej matky ...

Táto dobrodružná jazda plná uštipačných a vtipných dialógov – prekáraní medzi hlavnými hrdinami a ich priateľmi pokračuje aj v ďalšej časti, kde sa Mija s Miseagom pod vplyvom okolností zbližujú a ich počiatočná nevraživosť prerastá do spojenectva, priateľstva.

Prvý diel bol rôznorodejší v opise čarodejníckeho sveta, charakteristikou postáv, hlavných i tých vedľajších, ktorí tam však zohrávajú kľúčové úlohy. Druhý diel už vďaka tomu plynie dynamickejšie a ponúka veľký priestor pre hlbšie až filozofické úvahy a akčnejšie scény. Rozhodne tu nehľadajte čierno-biele charaktery ani zápletky ... ale skvelé poprepletané dejové linky, myšlienky, záhady a rozuzlenia ... už sa neviem dočkať ďalšieho dielu, pretože toto je fakt tak pútavé, že keď sa človek začíta, nevie prestať. Navyše tu vôbec nenájdete nijaké hluché miesta, ktoré by vás nebavili – nudné opisy, či otravné vedľajšie dejové linky ...

Od Marjy Holecyovej som čítala historickú romancu Korene hriechu a už tam ma očarila, ako pútavo dokáže čitateľa vtiahnuť do deja, bohatými výrazovými prostriedkami a originálnosťou, na základe ktorej by som jej (trúfam si povedať) texty dokázala rozoznať medzi inými.

HODNOTENIE ⭐⭐⭐⭐⭐5/5 🤩 s ohľadom na žáner

Knižky som si prečítala v štafete u IG: @stracie.hniezdo 🤩 ďakujem 🙏💜


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon