nedeľa 17. novembra 2019

Šťastná nevesta (The Bride Who Got Lucky), Janna MacGregorová, IKAR, 2019, preklad: Miriam Ghaniová



    V druhom príbehu zo série The Cavensham Heiresses teda v preklade Dedičky z rodu Cavenshamovcov zvedie osud i láska dohromady Nicholasa St. Mauera, ktorého poznáme z prvej časti Nešťastná nevesta (recenziu nájdete TU) ako lorda Somertona a Emmu Cavenshamovú, sesternicu nešťastnej nevesty Claire, teraz už lady Pembrookovej.
   Už v závere úvodnej časti tejto série autorka naznačuje, že ďalším párom bude práve Sommerton a Emma, ale v tomto románe sa dostávame k hlbšej podstate týchto postáv. Začala som ich  vnímať inak ako pri zbežnom nahliadnutí, keď tvorili iba kulisu pre Pembrookov a Clairin príbeh.
   Nick, lord Somerton, nás v spomienkach zavedie do minulosti, kde sa stávame svedkami bezcitného správania jeho otca a jeho následné „vylúčenie“ z rodiny. Po tom, čo sa ho otec zriekne, sa Nick zaprisahal, že bude oveľa bohatší ako jeho otec, vojvoda z Rentonu. Ten mu vyčíta. dlhy, ktoré narobil jeho kamarát Paul a nie on sám, ale priateľovi pomohol a ako sa hovorí „za dobrotu na žobrotu“ kvôli tejto záležitosti prichádza ako pätnásťročný o rodinné zázemie a hlavne o otca a jeho podporu, finančnú i ľudskú.



      Emma zase bojuje s inými démonmi minulosti. Jej najlepšia kamarátka Lena Sykestonová sa pred pár rokmi vydala za Lorda Aultona, ktorý sa ukázal ako tyran a aj keď videla na priateľke, že v manželstve trpí, nič nespravila a Lena sa napokon stáva „obeťou“ tragickej nehody, spadne doma zo schodov a umrie, spolu so svojím nenarodeným dieťatkom. Emma nepochybuje o tom, že ju zabil jej manžel a chce to dokázať, aby pykal za svoj zločin. Trápia ju výčitky, že priateľke nepomohla včas.
       Obaja hlavní aktéri tohto príbehu sa nechcú viazať, Nick sa zaprisahal, že nebude k nikomu prechovávať nijaké hlboké city, stačí mu Pembrookovo priateľstvo, nechce opäť zažiť bolesť, ktorú mu spôsobil otec odmietnutím. Emma zase nechce uviaznuť v nefunkčnom manželstve, nedajbože s takým násilníkom ako Aulton, nechce, aby ju niekto ovládal.  Chce byť slobodná. V tomto období vystupuje naozaj ako veľmi emancipovaná osôbka  a nesie mnohé črty silnej feministky – nie však zatrpknutej. Jej snom je založiť banku pre ženy, aby im pomohla z nepriaznivých situácií krôčik po krôčiku si plniť svoje túžby a sny i bez manželov.

Z pomyslenia, že by sa mala na celý život alebo nebodaj na večnosť podriadiť manželovi, jej naskakovali zimomriavky. (str. 59)


   
Emmin boj za spravodlivosť v Leninom prípade však veci tak skomplikuje, že Nick je nútený ju požiadať o ruku. Na svoje prekvapenie, počiatočné Emmino odmietanie ho sklame a uvedomí si, že s touto ženou si vie predstaviť lepší život než ten, čo viedol doteraz....
     Obaja hlavní hrdinovia sú podobné povahy a obaja bojujú s vlastnými strachmi. Páčilo sa mi, že autorka ich vzťah rozviedla v rozpätí niekoľkých rokov od svadby Pembrooka a Claire a nenasúkala ich zbližovanie bezprostredne po ich zoznámení v prvom diele.
    Od začiatku je jasné, ako sa príbeh skončí, šťastne až do smrti, ale ich boje s vlastnými démonmi i s hmatateľným zlom v ľuďoch autorka krásne využila na dokreslenie vývoja ich vzťahu. 

,,Kto vám to urobil?" nežne jej pohladil zranené zápästie. 
Celý čas zadržiavala slzy a tento láskyplný dotyk jej v tom veľmi nepomáhal. Keby sa pokúsila hoci len o jediné slovo, určite by sa zosypala, a ten len preglgla. Jej zranenie bolo zanedbateľné v porovnaní s tým, čo si musela vytrpieť Lena počas tých rokov s Aultonom. (str. 127)

     Príbeh je síce jednoduchý, ale vďaka tomu sa veľmi ľahko číta, plynie dynamicky a vôbec nie rozvláčne. Myslím, že romantika je v ňom taká akurátna. Ak máte rady romány, kde sa hlavná hrdinka pri svojom vyvolenom posúva dopredu a on sa k nej správa ako k tej najvýnimočnejšej bytosti na svete – ak takúto romantiku môžete – určite siahnite po tejto knihe.


MOJE HODNOTENIE: 4,5/5 s ohľadom na žáner


Ak vás recenzia na román Šťastná nevesta zaujala

chceli by ste si ho prečítať, kúpiť si ho môžete TU

za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu 



 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon