nedeľa 11. septembra 2016

Strážkyňa príbehov (The Story Keeper), LIsa Wingateová, i527.net, 2016, preklad: Mgr. Zuzana Vengliková

RECENZIA:
Román Lisy Wingateovej Strážkyňa príbehov  je neuveriteľne čarovne prerozprávaný príbeh o Jen Gibbsovej, ktorej sa splní sen, keď získa prácu v uznávanom vydavateľstve Georgea Vidu. Hneď po pár dňoch pôsobenia sa na jej pracovnom stole sčista-jasna zjaví zopár kapitol rukopisu starého dvadsať rokov, a aj keď to na prvý pohľad vyzerá, že ho písal niekto veľmi neskúsený, Jen sa podarí prísť na to, že štýl písania veľmi pripomína slávneho autora románu Cestovateľov v čase Evana Halla. Aj ona ako tínedžerka čítala tieto sci-fi príbehy o nekonečnej láske medzi dvomi svetmi. Kvôli získaniu zvyšku fascinujúceho rukopisu o domorodom dievčati Sarre a belochovi Randovi sa Jen Gibbsová musí popasovať so svojou trpkou minulosťou a vracia sa späť do Apalačských vrchov, kde ju okrem stretnutia so svetoznámym autorom čaká aj priama konfrontácia s minulosťou, na ktorú sa dvanásť rokov  snažila zabudnúť  - spomienky na detstvo a rodinu, ktorá tam stále žije podľa zásad svojho spoločenstva, s ktorými Jen nesúhlasí.
 ***
„Cesta do týchto končín mi začala brnkať na citlivé struny a zvláštna reťaz súvislostí, v ktorej som sa ocitla, napovedala, že som sem neprišla náhodou. Takéto udalosti mi našepkávali, ba dokonca kričali, že Boh môjho detstva v zbore Lane´s Hille – tá desivá potvora- ktorá mnou pohŕdala pre hriešnosť matky –je možno nakoniec milujúcim Bohom. Čo ak sa celé tie roky o mňa staral, kliesnil mi chodník, kým ja som sa snažila samu seba presvedčiť, že idem vlastnou cestou?“
***
Ani príťažlivý Evan Hall jej celú situáciu neuľahčí, považuje ju za chladnú karieristku, ktorá iba loví senzácie o jeho osobe, odmieta sa vyjadriť k rukopisu o Sarre a Randovi. Preto je ešte čudnejšie, že ďalšie kapitoly a len tak znenazdajky objavujú v chatke, ktorú si prenajala pri jazere počas svojho pobytu v mestečku Looking Glass Gap.

Lisa Wingateová vytvorila úžasnú hlavnú postavu Jen, ktorá nám predostiera skutočnosti, svoje pocity, názory i pochybnosti tak pútavo až uveríte, že naozaj existuje a všetko, čo opisuje sa naozaj deje. 
***
„...realita je často na míle vzdialená tomu, čo sme si vysnívali. Prežijeme, iba ak sa dokážeme prispôsobiť.“
***
I ostatné postavy sú plastické a i keď ich je v románe celkom dosť, nepopletiete si ich – krásne dotvárajú autentickosť jednotlivých realít – rušného života vo vydavateľstve v New Yorku či drsnú realitu hôr, kde Jen vyrastala. Zaujímavá je najmä Wilda Culpová, ktorá Jen pomohla vymámiť z kolobehu pravidiel prísneho otca a názorov spoločenstva, vyštudovala a odsťahovala sa vďaka nej do New Yorku. Jen si stále spomína na mnoho jej rád, sú to naozaj krásne myšlienky, ktoré stoja za zmienku:
 ***
„Boh je veľkou záhadou a my všetci sa do nej musíme ponoriť sami za seba. Nikto ho nemôže poznať za teba. To je pravda, moja milá. (Wilda Culpová)
*** 
„Dar, ktorý neotvoríš, nie je ničím iným než krásnou haraburdou.“ (Wilda Culpová)
*** 

„Keď sa pozeráme iba na vlastné plány, prichádzame o nekonečné množstvo možnosti väčšieho plánu.“ (Wilda Culpová)
 ***
 Od kolegov v práci, cez Jeninu najlepšiu kamarátku Jamie – prechádzame pozvoľna z jedného sveta – toho moderného – do drsného sveta Apalačských hôr –  k Evanovi Hallovi, jeho neteri Hannah i samotnej Jeninej rodine, a práve z druhej časti cíti obrovskú lásku k prírode i k Bohu. Lisa Wingate vystavala niekoľko dejových línií, ktoré krásne popretkávala nádhernými myšlienkami o živote, ktoré sú niekedy smutné, no odrážajú život v jeho kráse i temnote. Hlavnú líniu tvorí pátranie po rukopise – ústredný problém celého románu, dotvára ho príbeh Jeninej minulosti a samotný príbeh Strážkyne príbehov – o Sarre a Randovi, ktorý prekvapí svojou hĺbkou. 

***
„Nikto nás nemôže odviezť tak ďaleko, žeby nás láska nenašla. To láska nás spája s nebom“ (Sarrina modlitba)
*** 
Autorka elegantne a nenútene vyriešila v priebehu príbehu i  v jeho závere všetky nadškrtnuté otázky a záhady, takže sa nemusíte báť, že niečo ostane nepochopené.
 

MOJE HODNOTENIE: 5/5 
bez ohľadu na žáner
Román Strážkyňa príbehov si môžete zakúpiť v týchto internetových obchodoch:
kumran.sk


ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU i527.net. 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon