nedeľa 7. augusta 2016

Tajomstvo Pembrook Parku (The Secret of Pembrooke Park), Julie Klassen, i527.net, 2016, preklad: Lucia Mosorjaková

Oficiálna anotácia:
Abigail Fosterová je praktickou dcérou. Bojí sa, že skončí ako stará panna najmä preto, že má malé veno a, ako sa zdá, jediný muž, o ktorom si myslela, že by sa s ňou mohol oženiť, sa zamiluje do jej mladšej pôvabnejšej sestry. Keď rodina čelí finančnému bankrotu, Abigail a jej otec hľadajú primeranejšie ubytovanie. Vtedy prichádza neznámy právnik so zarážajúcou ponukou: užívať odľahlé panské sídlo, ktoré už osemnásť rokov stojí opustené. Fosterovci odcestujú do veľkolepého Pembrooke Parku, ktoré s hrôzou nachádzajú tak, ako ho jeho predchádzajúci obyvatelia náhle opustili: dná šálok pokryté zaschnutým čajom, moľami prežrané šatstvo v skriniach, domček pre bábiky rozložený uprostred hry... Privíta ich atraktívny miestny kaplán, ale hoci sa zdá, že on aj jeho rodina poznajú minulosť sídla, jediná informácia, ktorú im poskytnú, je strohé varovanie: Majte sa na pozore pred cudzincami, ktorých do Pembrooke Parku prilákajú reči o tajnej izbe plnej pokladov.

To Abigail zaujme. V nádeji na obnovu rodinných financií – a svojho vena – Abigail pátra po údajnom poklade. Desivé zvuky v noci a stopy v prachu však prezradia, že nie je jediná, kto tajne prehľadáva dom. Nato Abigail začína dostávať anonymné listy s kľúčom k tajnej izbe a prekvapujúcim odhalením z minulosti. Keď Pembrooke Park navštívia starí priatelia a noví nepriatelia, tajomstvá vychádzajú na svetlo sveta. Nájde Abigail poklad a lásku, ktorú hľadá... alebo veľmi reálne nebezpečenstvo?


MOJA RECENZIA: Od prvej stránky je príbeh pútavý a dynamický. Obálka i anotácia navodzujú správnu tajomnú atmosféru, ktorú autorka vyšperkovala do dokonalosti v rámci celého príbehu. Abigail Fosterová je naozaj obdivuhodná mladá dáma, ktorá má svoje slabôstky, pochybnosti, ale jej čistota charakteru a odvaha jej nedostatky mnohonásobne prevyšuje. Práve vďaka počiatočnej neistote v citových záležitostiach hlavnej hrdinky je postava plastická, uveriteľná, a preto môžeme  spolu s ňou rozplietať záhady Pembrooke Parku, akoby sme tam naozaj boli spolu s ňou:

Abigail prišiel na um Shakespearov verš: "Táto dáma sa príliš vzpiera". No povedala iba: ,,Rozumiem. Takže boli ste v dome, ale keď ste nasledujúce ráno vstali, zmizli ? Celá rodina?"
 
***
"Nechajte mu dom, čokoľvek bud chcieť, len ukryte môj poklad." Tieto slová to dokazujú. Môj otec mal celý ten čas pravdu, poklad existuje! Ukážte mi, kde je!


  

Samozrejme nechýba ani jemná romantika:
Prehltla celý vdych, rozrušená z jeho objatia.  Rozrušená z toho, ako veľmi sa jej páčilo hrejivé bezpečie jeho ramena a chvíľa, počas ktorej bola jedným bokom pritisnutá k nemu. ,,Á-áno. Už je mi dobre."  Odtiahol ruku a ona sa zachvela, či už z jeho blízkosti alebo nočného vzduchu, to si nebola istá.

Okrem Abigail stojí za zmienku celá rodina kaplána Williama Chapmana, ktorá je pre ňu v mnohých prípadoch väčšou oporou ako jej vlastná. Práve oni jej ukážu, čo je to súdržnosť a teplo domova. Rozplietanie záhad plynie na pozadí tejto súdržnej rodiny bývalého správcu Pembrooke Parku - Maca Chapmana, nevyriešenom zmiznutí bývalých pánov tohto sídla i náhleho príchodu jedného z nich. Abigail rieši aj svoje záležitosti srdca, ktoré nie sú v príbehu preexponované, ale dávkované tak akurát v nepresladenej forme. Z môjho pohľadu je tento Klassenovej román najnapínavejší a rozuzlenie záhady najprekvapujúcejšie. Napríklad v porovnaní s Učiteľovou dcérou, ktorá bola z môjho pohľadu viac romantická ako napínavá. 

HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner

booktrailer Tajomstvo Pembrooke Parku

Román Tajomstvo Pembrooke Parku si môžete zakúpiť na
i527.net
alebo
na www.martinus.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon