nedeľa 12. apríla 2015

Darca, The Giver), Lois Lowry, vydavateľstvo Harper Collins



Táto kniha je fenomenálna. Čítala som ju v origináli a stálo to za to. Keďže to autorka napísala hlavne pre deti, jazyk je jednoduchý a priamy. Od prvej chvíle vnímame dej z pohľadu veľmi vyzretého a inteligentného chlapa Jonasa, ktorý čoskoro dosiahne dvanásť rokov, čo v komunite znamená, že sa  vyprofiluje jeho povolanie a rada mu ho pridelí na základe pozorovania jeho úspechov a daností počas detstva.

V prvej polovici vnímame rozdiely tohto a nášho sveta. Rodina neexistuje – nahrádza ju rodinná jednotka  family unit, rodičia nie sú skutočnými rodičmi detí, ktoré vychovávajú. Každý člen spoločnosti ma svoju úlohu, niekto sa stará o malé deti ako Jonasov otec, Jonasova kamarátka Fiona sa zasa stane opatrovateľkou starých, niektoré dievčatá za stanú rodičkami a porodia deti pre jednotlivé rodinné jednotky. Každoročne sa umelo, na základe rozhodnutia rady, vytvoria rodinné jednotky, nič nevychádza z rozhodnutia jednotlivca. Všetko je bezfarebné a nikto nesmie mať viac či menej. Jedinci, ktorí sa nevedia prispôsobiť sú vylúčení. Aj novorodenci, ktorí neprospievajú.

Vďaka tomu, že Jonas vidí veci inak, (the capacity to see beyond) stane  sa príjemcom pamäte, zistí čo znamená „vylúčenie z komunity“ a mnoho iných vecí, ktoré v tomto napohľad dokonalom svete bez násilia no i bez skutočných emócií, chýba. Rozhodne sa to zmeniť a zachrániť život, ktorý sa ešte len začal...

                Táto kniha nie je len pre deti, práve naopak, dospelý si z nej možno odnesie ešte oveľa viac. Odporúčam a klaniam sa pred Lois Loiwryovou, ktorá vtesnala do tejto útlej knižky takú podstatnú myšlienku zaobalenú do jednoduchého, no silného príbehu.

               Zarezonuje to vo vás a ešte dlho budete nad týmto nevšedným príbehom rozmýšľať. Dobrá správa – Darca má aj svoje nezáväzné pokračovania: The Gathering Blue, The Messenger a The Son – v ktorých sa stretneme aj s postavami z tohto príbehu. (Knihy mám objednané, dodanie trvá asi mesia , takže do tých dvoch mesiacov sa možno objavia aj recenzie vyššie spomínaných pokračovaní.)


                Hodnotenie: 5/5 bez ohľadu na žáner.

1 komentárov:

kk povedal(a)...

Túto knihu si chcem prečítať už dlhšiu dobu, dúfam, že sa k nej čo najbližšie dostanem. :)

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon