piatok 1. mája 2015

Jane Austenová mi zničila život (Jane Austen ruined my life) Beth Pattillo, Monarch Books

Emma Grantová je presvedčená, že jej Jane Austenová zničila život. Ako? Od malého dievčatka ju romány slečny Austenovej utvrdzovali v tom, že pravá láska a skutočné city naozaj existujú, teraz ma po tridsiatke a je čerstvo rozvedená, svojho ex - inak profesora anglickej literatúry -  odborníka na Jane Austenovú, prichytila so spustenými nohavicami v spoločnosti jeho asistentky. Niet sa čo čudovať...

NAVYŠE ju tá istá asistentka obviní z plagiátorstva, áno, aj Emma pracuje na univerzite, preto odchádza z USA do Anglicka za ženou, ktorá jej tvrdí, že má v zbierke tristo doteraz nepublikovaných listov Jane Austenovej. Ak by to bola pravda, mohla by sa triumfálne vrátiť na univerzitnú pôdu....
A tak sa vydáva po stopách tajomstiev tejto brilantnej anglickej spisovateľky devätnásteho storočia.



Príbeh ma rýchly spád, a určite zaujme najmä fanúšikov Austenovej, keďže sa dosť hovorí o tom, či milovala a koho (a to zaujíma všetkých nás, posadnutých Jane Austenovou) aj keď je príbeh "holý" výmysel, udrží vás v napätí a určite ho dočítate až do konca.

Čo vytýkam autorke, prílišné rozpitvávanie Emminého rozpoloženia po rozvode a  jej sebaľútosť, chýba viac prepojenia postavy Emmy so skutočnou Jane Austenovou. Nie sú si vôbec podobné a myslím, že listy, ktoré "akože" napísala Jane sú priehľadné a nečrtá sa v nich žiadna irónia, tak typická pre túto autorku. Stačí si prečítať jediný publikovaný list a pochopíme, že Jane Austenová by o niečom takom ako je jej skutočná skúsenosť s láskou k mužovi písala vážne iba vo sne. Všetko by sme si museli prečítať "medzi riadkami" - ale to sú len moje ponosy - totálne pobláznenej zbožňovateľky a obdivovateľky Jane Austenovej.

HODNOTENIE: 3,5/5 

ODPORÚČAM tým, ktorí musia mať prečítané všetko, čo súvisí s Jane a ženám, ktoré  majú radšej uhľadenejšie ( a nie erotické) romány s jemnou romantikou a troškou tajomna.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon