streda 16. marca 2022

Láska je pre bláznov ako som ja (Liebe ist was für Idioten. Wie mich.), Sabine Shoderová, Fragment, 2015, preklad: Silvia Ivanidesová

Predsudky by nás mohli pripraviť o to najlepšie, čo sa nám v živote ponúka ...

Viki to v živote nemá vôbec ľahké. Keď mala iba sedem rokov, zomrela jej mama a otec sa opustil a začal piť. O desať rokov neskôr, v sedemnástich, sa Viki doslova pretĺka životom, v škole jej to nejde, myslí si o sebe, že je hlúpa a aby mala vôbec čo jesť, musí brigádovať vo fast foode.

Jej život sa však doslova obráti naruby, keď sa počas svojej oslavy sedemnástych narodenín v klube so svojimi priateľmi zhúli viac ako plánovala a vyspí sa s Jay Ferretym, nádherným chalanom, bývalým spevákom kapely, ktorú Viki  z duše neznáša ... a teda aj jeho.

Napriek tomu, že sa Viki citom bráni, situácia sa vyvinie tak, že sa zo sexu na jednú noc postupne začne vyvíjať čosi hlbšie, vážnejšie a hoci sa mladá rebelka bráni, citom sa nedá rozkázať. Jay však pre už beztak dosť ťažko životom skúšanú Viki pripraví nejedno prekvapenie, ktoré preverí city, odvahu i silu obidvoch mladých ľudí.

Štýl autorky je geniálny. Vtipný, trefný a všetky scény pôsbili tak vierohodne, akoby sa ten príbeh nedial iba na stránkach knihy, ale naozaj.

Viki aj napriek nie veľmi pozitívne prístupu k životu, (a niet sa jej veru ani čo čudovať, keďže vyrástla v podstate sama), je skutočnou bojovníčkou a rebelkou. Nevzdáva sa. Jedine v mienke o sebe samej... ale tu jej príde pomôcť Jay.

Vikin a Jayov príbeh je postavený na situačných prvkov a dialógoch, ktoré postupne odhaľujú rany na duši ich oboch. Okrem toho je tu úžasné vykreslené prostredie strednej školy, autentické dokreslené vtipnými prezývkami učiteľov i humornými situáciami.

Hoci vedľajšie postavy, Vikina najlepšia kamoška Mel, Vikin otec či Jayov kamarát z kapely, nedostávajú až toľko priestoru ako postavy hlavné, ich príspevky do deja majú váhu a nie sú tam iba ako nepotrebná vata na vyplnenie hluchých miest (tie tam vôbec nie sú).

Hlavné postavy porastú, ich postoje, ideály sa menia. Viki sa naučí nielen dôvere vo vzťahu, ale i to, že by nemala mať predsudky voči fešným chalanom...

Nájdete tú ťažké témy alkoholizmu, surovosť reálneho života, keď sa dieťa ocitne bez rodičovskej lásky a podpory... a v kontraste s tým krásnu prvú „večnú“ lásku dvoch mladých ľudí, za ktorú sa oplatí bojovať.

Vtipne, romantické, trefné a plné zaujímavých postrehov a myšlienkok.

Hlboký príbeh o láske bez zbytočného prikrášľovania, čo paradoxne vnímam ako skutočnú romantiku života.


MOJE HODNOTENIE:  5⭐⭐⭐⭐⭐/5 s ohľadom na žáner


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem 
internetovému kníhkupectvu
Preškoly.sk

Aktuálne) PreSkoly zľavové kupóny | 15% | August 2020

Knižku si môžete zakúpiť TU.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon