štvrtok 10. mája 2018

Výnimočná krása (A Beauty So Rare), Tamera Alexanderová, i527.net, 2018, preklad: Mgr. Lenka Böhmová


   Táto autorka ma zatiaľ ešte nesklamala. Jej romány sú precízne spracované, postavy sú plastické a príbeh je tak autenticky podaný, že máte pocit, že nejde iba o fikciu, ale skutočnosť, ktorá sa odohráva priamo pred vašimi očami.

    Hlavnou hrdinkou tohto románu je praktická a priama Eleanor Braddocková, ktorú hneď v úvode stretávame ako dobrovoľníčku počas vojny. Stará sa o umierajúcich a ranených a jej zmýšľanie to poznačí aj do budúcna. Hlavne jeden konkrétny zážitok... 

Ako mladá žena sa až príliš dychtivo snažila, aby ostatných potešila, aby si zaslúžila uznanie. Ale toto sa s pribúdajúcimi rokmi zmenilo. Možno preto, lebo konečne pochopila, že je nemožné zaslúžiť si uznanie, najmä vtedy, ak ma svet kritéria posudzovania nastavené tak, že do nich nikdy nezapadne.  (str.49) 

    O štyri roky neskôr, po vojne, sa kvôli nepriaznivej rodinnej situácii sťahuje ku svojej bohatej a veľaváženej tete Adelicii Cheathamovej, kedysi Acklenovej, ktorá žije na očarujúcom panstve Belmont. Postava Adelicii i samotné panstvo je inšpirované skutočnosťou. 

    Arcivojvoda Marcus Gottfried pochádza z Rakúska, patrí do slávneho rodu Habsburgovcov (ide o fiktívnu postavu) – v Nashville vystupuje ako rakúsky architekt Marcus Geoffrey a svoj pôvod tají. Miluje botaniku, prírodu a architektúru. Napriek tomu, že sa má čoskoro ujať panovníctva vo svojej rodnej zemi, snaží sa realizovať v tom, čo miluje. A zamiluje sa aj do praktickej Eleanor, ktorá ho svojím odlišným vnímaním sveta zmení na človeka, ktorým vždy túžil byť. 

 „Nemusíte ma odprevádzať, pán Geoffrey.“    
„Ale ja to rád urobím, slečna Braddocková. Koniec-koncov, nerád by som v zimnej záhrade stratil priazeň obľúbenej netere pani Cheathamovej hneď počas prvého dňa. Striasa ma, keď si predstavím, aké dôsledky by to mohlo mať.“ (str. 57)

                Prekážok je však viac ako dosť: Marcusove panovnícke povinnosti v Rakúsku, Eleanorina pragmatickosť, snaha tety Adelicie vydať Eleanor za bohatého bankára a množstvo ďalších situácií, ktoré predstavujú pre hrdinov nielen skúšku ich charakteru ale aj ich lásky, ktorá sa rodí spolu s ich priateľstvom nesmelo a nežne, no postupne zapúšťa naozaj silné korene...


                „V nedeľu popoludní,“ povedal potichu. „Stretneme sa v zimnej záhrade.“
                „Prinesiem maškrtu.“
                „Ja prinesiem špachtľu.“
                Stál pri okne a sledoval ju, až kým nezabočila za roh o niekoľko blokov ďalej. Predtým sa nemýlil. Bude dobrou priateľkou. Najlepšou priateľkou, akú kedy mal.  (str. 399)

***
               
                „Eleanor?“
                „Som v poriadku,“ zašepkala, ale neotočila sa.
                Podišiel k nej. Eleanor,“ zopakoval nežne, chcel sa jej dotknúť, ale vedel, že by nemal.
(str. 461)

                Obe postavy, Marcus i Eleanor, si zaslúžia obdiv, napriek tomu sa ani oni nevyhnú občasným chybám – aj vďaka tomu pôsobí celý príbeh veľmi reálne, ani na chvíľočku som nemala pocit, že by sa mi ich konanie zdalo nereálne alebo prehnané. Talentom tejto autorky je naozaj v tom, že píše veľmi prirodzené a zároveň veľmi pútavé príbehy, ktoré aj keď sú ladené romanticky, nejde o sentimentálnu romantiku – ale tú surovú – reálnu, nežnú a krásn. V neposlednom rade, vidíme v nich zásah tej najdôležitejšej lásky – lásky Božej. 





Hodnotenie: 5/5 bez ohľadu na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk
 
Knihu si môžete objednať TU

               

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon