nedeľa 13. augusta 2017

Manželstvo z rozumu (The Perfect Match), Kristan Higgins, Ikar, 2017, preklad: Zuzana Therová



Kristan Higgins je naozaj majsterkou malomestských romancí. Pokračovanie osudov vinárskej rodiny Hollandovcov sa jej vydarilo na jednotku! Po príbehu Faith a Leviho (Ženíchov svedok ) sa tentoraz autorka zamerala na vždy praktickú a spoľahlivú Honor Hollandovú. 
Hlavnou zápletkou je tentoraz dohodnuté manželstvo. Honor sa po xy rokoch konečne rozhodne posunúť svoj vzťah s „kamarátom“ z detstva, Broganom Cainom,  na vážnejšiu rovinu a navrhne mu manželstvo. No jeho odpoveď ju totálne zničí. Prirovná ju k starej bejzbalovej rukavici, ktorú síce má rád, ale nepotrebuje ju vidieť každý deň. (!). Samozrejme, s týmto nepríjemným zážitkom sa zverí najlepšej kamarátke Dane. Onedlho jej Brogan spolu s Danou oznámia, že spolu chodia. No neporazilo by vás z toho? Ihneď som sa vžila do Honorinej koži a vôbec som sa nečudovala jej reakcii....
A preto, keď starká Hollandová navrhne Honor, aby sa vydala z rozumu a navrhne jej schôdzku so synovcom svojej známej, ktorý je Brit a potrebuje zelenú kartu, zúfala a osamelá Honor súhlasí ...

Túto knihu som nevedela pustiť  z ruky. Prečítala som ju v priebehu víkendu. Inak sa nedalo. Kristan Higgins píše naozaj veľmi pútavo. Jej hrdinovia sú plastickí: frflaví starí rodičia, veľmi starostlivá gazdiná pani J., zaľúbenci Faith a Levi, sexom posadnutá sestra Prudence ... je ich celkom dosť, ale sú takí rôznorodí, že sa vám nepletú a vnímate ich ako perfektnú kulisu k reálnemu príbehu lásky. 



Oceňujem aj vtipnú stránku románu. V Ženíchovom svedkovi to bolo Faithine hodnotenie znudených Leviho pohľadov od 1 do 10 s patričným komentovaním, tu sa zase o vtipné narážky postarala Honor vnútorným dialógom so svojimi vajíčkami (na ktoré ju upozornil gynekológ, že už nie sú v najlepšej forme a mala by čím skôr pomýšľať na dieťa). 

Prečo mu hneď a zaraz nerozopneš opasok?  vyčítavo sa spýtali vajíčka, škúliac ponad bifokálne okuliare.
*
No tak! posúrili ju vajíčka. Maj na pamäti, že tu pomaly hynieme!

Samozrejme, happy end na seba nenechá dlho čakať, avšak, je tu toho viac, čo vás prekvapí a chytí za srdce ako len samotná ľúbostná zápletka. Tom je neuveriteľne skvelý chlap, ktorý má vzťah k deťom a aj preto chce zostať v Amerike, nechce prísť o priateľstvo s Charliem, synom svojej zosnulej snúbenice, na ktorého jeho vlastný otec zvysoka kašle. 

Odporúčam tento román každej romantickej duši. Všetko je  tu v akurátnej symbióze a rovnováhe: vtip, romantika, sex (nie je prehnane opisovaný, čo je podľa mňa v dnešnej literatúre pre ženy len veľké plus, už sa to naozaj preháňa, niekedy sú náznaky viac ako presný opis čo, kde a ako ... )


Ak mám porovnať román Ženíchov svedok a Manželstvo z rozumu, oba sú skvelé, ale cítiť v nich rozdiel  - každý nesie v sebe povahu hlavnej hrdinky. Faith je veselá a vtipná, užíva si život, takže príbeh bol veľmi vtipný, plný dobre mierených sarkastických poznámok.  Manželstvo z rozumu neobsahuje toľko sarkazmu, ale o to viac ma chytil za srdce. Honor nie je taká spontánna, viac premýšľa, je srdcom rodiny Hollandovcov, ako sa vyjadril pán Holland v príbehu - a najmä, povahovo mi je bližšia - asi aj preto mi tento príbeh prirástol k srdcu o čosi viac. 

HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner  

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať 
kníhkupectvu PreŠkoly.sk. Knihu si môžete objednať TU.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon