piatok 14. novembra 2014

Vyznanie Šípkovej Ruženky, (The Sleeping Beauty Proposal), Sarah Strohmeyerová, Ikar 2008, preklad: Katarína Repatá


Vyznanie Šípkovej Ruženky alebo zasnúbiť sa či nezasnúbiť?
Genie Michaelsová zažije najkrajší a najtrápnejší moment svojho života v priebehu jedného večera. Jej priateľ Hugh, s ktorým chodí a žije v jednom byte už štyri roky, je práve na turné so svojím knižným bestsellerom Hopeful, Kansas a v priamom prenose televízneho vysielania, kde predstavuje svoju knihu, požiada svoju priateľku o ruku. Predstavte si ten úžas a sklamanie, poníženie, aké pocíti Genie, keď vidí ako jej priateľ v televízii žiada o ruku niekoho iného. Žiaľbohu, to krásne romantické vyznanie lásky nepatrí Genie, pretože jej domáci telefón mlčí ako mních. Koho teda požiadal o ruku? Navyše, všetci ich známi sú presvedčení, že to Genie sa bude vydávať za Hugha. Genie sa rozhodne snúbencovi pomstiť celkom netradične, prijme ponuku na sobáš a tvári sa, že ona je tou vyvolenou. Zrazu je z nej obletovaná a obdivovaná zasnúbená žena, akoby v spoločnosti stúpla na kredite. Lenže lož má krátke nohy a komplikácie na seba nenechajú dlhé čakať....

Môj názor:
Vyznanie Šípkovej Ruženky nie je typická romanca. Zaradila by som ju skôr do žánru chick-lit (teda inteligentnejšie čítanie pre ženy, kde nejde iba o lásku a sex). Sarah Strohmeyerová je naozaj vtipná autorka so sviežim štýlom. Originálne a bravúrne (ale celkom zľahka) poňala tému postavenia žien v spoločnosti. Zasnúbená? Vydatá? Slobodná? Ako spoločnosť diskriminuje tie, ktoré nemajú rodinu, ktoré NIE SÚ zasnúbené?
Postavy sú uveriteľné a plastické. Genien brat Todd, naj kamoška Patty a sexi tesár Nick, ex-priateľ Hugh - všetky postavy majú svoj príbeh a pôsobia nanajvýš reálne. Hlavná hrdinka nie je patetická, je priama, odvážna a určite sa s ňou stotožní mnoho slobodných žien i tie, ktoré tiež okašľal ich ex.
Najvtipnejšia scéna: Keď reverend Whitmore po rozhovore s Genie v knihkupectve nechtiac vezme aj jej tašku s pikantným nákupom (sexuálne príručky a nohavičky z Victoria Secret).
Jemná romantika, situačná komika a vtipné dialógy.

Odporúčanie: Odporúčam fanúšikom Sophie Kinselly, Meg Cabotovej a Kerstin Gierovej

Hodnotenie: Z ohľadom na žáner 5/5

Tento alebo podobné tituly nájdete na:
Martinus - Tisíce príbehov, jedno kníhkupectvo

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon