pondelok 10. januára 2022

Vianočné prasiatko (The Christmas Pig) Ikar 2021, edícia Stonožka, preklad: Oľga Kralovičová


Zase to urobila! Autorka slávneho Harryho Pottera pre mňa jedna z najlepších autoriek súčasnosti ma zase dostala príbehom pre deti s názvom Vianočné prasiatko. Nie, nie je to iba taká detská rozprávočka.  Tak, ako všetko, čo táto dáma napíše, obsahuje hlboké večné pravdy a úžasne bohatý fantastický svet. Nechýba tu humor, dobrodružstvo i krásny šťastný koniec.

Na prvý pohľad by sa príbeh o chlapcovi a stratenom plyšovom prasiatku vôbec ani nezdá ako nejaký skvelý námet ... lenže, keď sa s týmito dvomi hrdinami, malým chlapcom Jackom a plyšovým Vianočným prasiatkom dostaneme do Krajiny stratených, kde sa nachádzajú veci i iné cnosti necnosti, ktoré ľudia stratili, či na nich akosi zabudli ... všetko odrazu naberie iný rozmer a gradáciu.

„Sú to Stratožrútovi sluhovia. Vykonávajú jeho zákony a on ich za to nezožerie. (str. 77)

„Takí ako ty nemajú nijakú šancu,“ zavrčala vidlička, keď sa zajačik bránil. Nikto ťa nechce. Nikomu nezáleží na tom, že si sa stratil. Si zbytočnosť.“ (str. 91)

Zastavíme sa v Nepotrebniciach, v Bedabeznichu, v Haraburdách i v Meste potrebných a všade sa v príbehu pohneme o kúsok ďalej. Autorka veľmi šikovne a s eleganciou jej vlastnou vplieta do príbehu o stratených hračkách a ich majiteľov oveľa hlbšie pravdy a hodnoty, s ktorými sa stretávame aj my sami vo svojich životoch. Nájdete tu i morálny kompas, poukázanie na neprávosti života, na to, čo je správne a čo nie, aké hodnoty by človek mal vyznávať, poukazuje na rozdiel medzi dobrým a zlým, správnym a nesprávnym. Odkaz, ktorý sa vám zapíše do srdca.

„Blaf, ušetri nás, prosím, svojich lží.

Na  bezpečí týchto tu teraz záleží,“ prísne zarýmovala  odpoveď báseň.

Blaf sa zamračil.

„Že akurát ty hovoríš o lžiach. Veď si celá vymyslená.“

„Veľké básne vravia pravdu, zato ty len výmysly,“ ozval sa dôstojný hlas Básne.

 (str. 149)


Po prečítaní tejto knižky môžem iba povedať, že veľmi vážne konkuruje mojej najobľúbenejšej vianočnej knihe Vianočnej kolede ... V závere som si aj poplakala ... vy nie (kto ste čítali? 😊)

      N-Á-D-H-E-R-N-Ý  P-R-Í-B-E-H ! 😊

ZN: Nahusto olepíkovaná celá kniha – toľko krásnych myšlienok tam nájdete. Ak ste nad touto knižkou váhali, už nemusíte a siahnite po nej. A táto, na rozdiel od minuloročného Ikabógu (ktorú tiež milujem mimochodom 😊) je naozaj vhodná aj pre deti.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR 

 


                               a internetovému kníhkupectvu:



Ak vás recenzia zaujala, knižku si môžete kúpiť  TU


 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon