piatok 27. júla 2018

Anjelský chlieb (Bread of Angels), Tessa Afsharová, Kumran.sk, 2018, preklad: Zuzana Vengliková



                Romány Tessy Afsharovej sú neuveriteľne prirodzene plynulými fiktívnymi príbehmi inšpirovanými Bibliou. Tento krát sa autorka v románe Anjelský chlieb rozhodla priblížiť Lýdiu, prvú pokrstenú ženu v Európe. Tak ako sme u Tessy zvyknutý, zoznamuje nás moderným spôsobom, ale zároveň ponecháva historické reálie do tej miery, aby nenarúšali čitateľský zážitok a jeho porozumenie a podčiarkli odkaz Svätého písma.

                Lýdia je dcérou farbiara Eumenesa, ktorý je v Tyatire tým najznamenitejším výrobcom purpuru a práve to je tŕňom v oku Dióne, ktorá by chcela získať tajomstvá jeho farbenia. Lýdia ako mladé dievča naivne podľahne láske mladého a pekného Iasona, Dióninho syna, a to je začiatok jej konca života v meste Tyatira. Odtiaľ spolu s priateľkou Rebekou odchádza do Filíp, kde sa vďaka vlastnému talentu, viere v Boha a dobrým ľuďom vypracuje za tú najlepšiu predavačku purpuru... Jediné, s čím sa nevie vyrovnať je strach, ktorý ju neustále prenasleduje už od detstva. Až stretnutie s apoštolom Pavlom jej postupne rozpletá pavučinu strachu a obáv, ktoré za tie roky okolo seba uplietla...

„Strach si z tvojho srdca urobil príbytok. Všetkého sa bojíš. Ten diviak ťa poznačil tak, ako poznačil Odysea. Ale nevyhral. Napriek tomu, že jazva ti spôsobuje bolesť, zvíťazíš. Aj napriek toľkému strachu si tou najodvážnejšou osobou, akú poznám. Si vytrvalá a predieraš sa vpred navzdory úzkosti a problémom. Stojíš pri mne ako skala, ktorú nepremôže žiadny víchor strachu.“

Lýdia nesúhlasne zavrtela hlavou.

„Je to tak. Ver mi,“ trval na svojom otec.

(Eumenes, str. 103)

                Majstrovstvo Tessy Afsharovej spočíva v nenútenom rozprávačskom talente, ktorým dokáže dávne doby priblížiť dnešnému človeku veľmi priamym a moderným jazykom a pritom to pôsobí nanajvýš prirodzene. Rovnako epizódy „šťastných náhod“ a „Božích zázrakov“ do seba krásne zapadajú a učia nás, že náhody neexistujú, lebo „Pán všetko stvoril pre svoj cieľ.“ (príslovia 16,4).

„Môžeš byť ako majitelia tých víl, ktorí chcú iba pokoj, konečný výsledok, iba to dobré, čo život ponúka: úrodné polia, bohatú žatvu; alebo môžeš byť  ako ten roľník, ktorý znáša aj páchnuce obdobia, aby dopestoval úrodu.

Lýdia si pritisla otcov list na pery. Práve sa nachádza v období vyprahnutej zeme. V období, ktorého zápach štípe v očiach. Cítila akoby ju nebohý otec pobádal rozhodnúť sa. Čím chce byť: roľníkom, alebo majiteľom vily.

Lýdia zaťala zuby. „Budem roľníkom.“

(Eumenes, Lýdia, str. 110)


 Každú kapitolu autorka obohatila o citát zo Svätého písma, ktorý vystihuje to, čo sa v danej časti hlavná hrdinka naučí v praxi života. Oproti predošlým románom Perla v piesku, Perla z Moabu, Rubínová žatva, Zlatá žatva a Krajina mlčania je romantickým vzťahom daný menší priestor. Predpokladám, že je to cielene, aby sme vnímali Lýdiu ako samostatnú silnú ženu, ktorá svojim talentom a duchovnou silou znamená v histórii európskeho šírenia Ježišovho učenia patričnú vážnosť a dôležitosť. V závere sa však dočkáme aj tej romantickej lásky. Páči sa mi, že jej v tomto fiktívnom príbehu bolo dopriate nájsť aj túto stránku lásky – k Tessiným príbehom to jednoznačne patrí. Aspoň ja som si na to už zvykla a oceňujem fakt, že sa snaží do príbehov vtesnať každú jeho stránku, aj tú svetlú, nielen tú tmavú a celkom vyvážene!

„Človek jedol chlieb anjelský.“

„Anjeli jedia mannu?“

„Neviem, či anjeli vôbec niečo jedia. Nie sú z mäsa a kostí ako my, ale sú to bytosti z ohňa a ducha, ktoré slobodne vstupujú pred Božiu tvár. Myslím si, že Asaf nehovoril o hmotnej manne, ale o tom, čo prestavuje. Možno chcel povedať, že to čo sýti hlad anjelov, je dôvera. Dôvera v Božiu vernosť, starostlivosť a dobrotu. Túžby anjela sa možno naplnia až vtedy, keď všetku svoju dôveru vloží v Boha. 

(Rebeka, str. 154)


Ak vás román Anjelský chlieb zaujal, kúpiť si ho môžete TU.
https://www.kumran.sk/krestanske-romany-novely/21357-anjelsky-chlieb.html

 Video trailer k románu si môžete pozrieť TU.

HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu KUMRAN.SK


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon