nedeľa 20. augusta 2017

Porcelánová láska, Kristína Ježovičová, Elist 2017



Ešte nikdy som nečítala tak nekonvenčnú knihu. V tom najlepšom slova zmysle. Ak ste si kúpili román Porcelánová láska (alebo plánujete, a ak nie, tak si kúpte, prosím! 😊), začnite najprv s prvou časťou Milenkine prsia, aby ste si príbeh vychutnali úplne celý. Stojí za to. Nejde o typické romantické čítanie, ale romantika nechýba. Nie je taká ružová ako v typických historických romanciach, ale o to pôsobí reálnejšie. 

Kristína Ježovičová je podľa mňa na slovenskom literárnom trhu ojedinelý zjav, ktorý píše originálne a nebojí sa ťažkých tém. Jej romány hľadajú odpovede na dôležité životné otázky. V Porcelánovej láske ide o dve línie príbehu – zo súčasnosti a minulosti. Autorka šikovne preplietla príbeh tínedžerky Stelly, ktorej nevlastná matka prišla kvôli rakovine o prsník s historickým fiktívnym príbehom o Milene (Milenke), ktorá ušla zo Slovenska do Anglicka, kde sa začala živiť najstarším remeslo. A neskôr, tak ako jej mamu, aj ju (Milenu) postihla rakovina prsníka. Lenže niekedy neexistovala taká anestézia ako dnes ... rezali vás zaživa.


Je to silný príbeh v oboch časových líniách. Stella je citlivá dievčina, ktorá má rada svoju macochu a trápi sa kvôli nej, keďže má pocit, že jej otec stráca o mamu záujem, pretože prišla o jeden prsník. Zároveň sa komplikuje aj jej vzťah so susedom, najlepším kamarátom, Viktorom... veľmi oceňujem ako živo, prirodzene je opísané zmýšľanie pubertiakov. Bez príkras, realisticky, „neružovo“,  ale citlivo a vtipne zároveň – neviem to lepšie vystihnúť – treba si to prečítať. Toto je reálne „YOUNG ADULT“ so všetkým, čo k tomu patrí (i sexualita). 

V príbehu z 19. Storočia z Anglicka sa dozvedáme o tom, že emancipácia žien nebola ešte ani len v plienkach (ešte sa ani nenarodila), ale jestvovali ženy ako Emilly, ktorá aj keď bola „predajnou“ ženou, bola na svoju dobu emancipovaná. Jej názory, prirovnania a rozhovory s milencom poukazujú na obmedzené možnosti vtedajších žien. Emilly bola neuveriteľne praktická a neromantická aj keď po romantike túžila. Brala veci, také aké sú, nenosila ružové okuliare. Bola odvážna, múdra, vzdelaná a ... tak reálne vystihnutá. Jej príbeh vás zasiahne, miestami je až surový, ale o to krajší ... dostane sa vám pod kožu, zahryzne sa do vás a vy doňho (nemohla som knihu pustiť z rúk! 😏)

 „... Vzácnej porcelánovej šálky sa tiež len tak nevzdáte, keď praskne . Dokonca , keď sa rozbije na kusy, snažíte sa ju pozliepať dohromady. A na niektorých miestach je viditeľné, kde sa poškodila, no stále ju máte radi. Ba možno ešte viac, lebo sa vám ju podarilo zachrániť.“

Pripravte sa na to, že autorka vám naservíruje príbeh bez servítky, ale tak čarovne, že to vôbec nevadí. Obdivujem tento priamočiary opis situácií okolnosti (hlavne sexuálnych praktík), ktoré sú však podané drsnejšie preto, lebo majú podčiarknuť kontrast medzi skutočnou láskou a sexom. Nie sú prvoplánové, ale majú v texte svoj význam. Autorka nič nezakrýva, nič nezahmlieva. No príbeh je celkovo podaný s nevídanou noblesou. Bravó!👍


Veľmi sa teším, že máme na Slovensku tak talentovanú autorku. Čítala som od nej aj predchádzajúce romány Uväznená v čase, Podvodníčka,  Soňa, Červená jej pristane, Milenkine prsia a tento román Porcelánová láska. (Chystám sa aj na Sestru – dueto s Evkou Hraškovou a Skrotenie nehanebnice – dueto s Luckou Braunovou) – a musím skonštatovať, že Kristína Ježovičová sa vo svojom spisovateľskom „remesle“ neustále posúva a zlepšuje. 

Porcelanová láska bola pre mňa geniálnou sondou do života mladých ľudí a zároveň aj zrkadlom ženského sveta – poukazuje na stále „živý“ problém našej spoločnosti – rakoviny prsníka. Myšlienky, ktoré do tohto nevšedného príbehu autorka zakomponovala vo vás budú rezonovať ešte dlho, možno na ne ani nikdy nezabudnete... (viď pomaranč – pochopíte po prečítaní 😊)



P.S.: prečítala som knihu naraz bez prestávky, čítala som až do polnoci 😀) 
 Je to absolútny PAGE-TURNER💗👍


HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner

Knihu si môžete zakúpiť na stránke vydavateľstva Elist
Teraz skvelá LIMITOVANÁ AKCIA: Kúpte si knihu Porcelánová láska a Milenkine prsia získate zadarmo! Zvoľte variant: Kniha + bonus.


  
ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU ĎAKUJEM AUTORKE 
KRISTÍNE JEŽOVIČOVEJ 😊😉

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon