sobota 8. augusta 2015

Perla z Moabu (In the Field of Grace), Tessa Afsharová, Kumran, 2014

Román Perla z Moabu je ďalším sviežim prerozprávaním biblického príbehu o Bózovi a Rút. Tessa Afsharová dokázala slovenským čitateľom svoje kvality už v románe Perla v piesku a ani ďalšia kniha v poradí za ňou v ničom nezaostáva.

    Milujúci Boh vo svojom náručí kriesi mŕtve sny a PRETVÁRA ICH NA ŽIVÚ LÁSKU.

Rút sa vo svojej rodine cíti stratená, jediný kto jej prejavuje lásku je jej starký, ktorý už sem-tam nie je úplne pri zmysloch. Štyri krásne sestry, večne nespokojná matka a ľahostajný otec ju prehliadajú. Po jeho smrti sa úplne oddá priateľstvu s Noemi a jej synmi a za jedného z nich, Machlona, sa aj vydá. Nanešťastie, obaja Noemini synovia, a teda i Rútin manžel, čoskoro zomierajú a tak sa Noemi rozhodne vrátiť do Betlehema a opustiť Moab. Orfa, vdova po Machlonovom bratovi Kiljonovi, sa rozhodne ostať v Moabe, ale pre Rút je nemysliteľné odísť od Noemi:


"Drahá Noemi, nenabádaj ma, aby som od teba odišla. Nenaliehaj, nech ťa prestanem nasledovať. Pretože kam pôjdeš ty, pôjdem aj ja. Tvoj Boh bude mojím Bohom. Zvolila som si ho a zvolila som si aj teba. Patrím vám obom."






Noemi sa obáva o Rútinu budúcnosť, v Betleheme ju nečaká nič dobré. Tam si ako Moabčanka manžela nájde len veľmi ťažko.




Bóz nešťastne ovdovel a prišiel i o dieťa, malú dcérku. Zdalo sa, že sa už nikdy viac nezamiluje ...

 
Bóz si medzi nimi (paberkovačmi) všimol vysokú a pevne stavanú mladú ženu, sklonenú nad svojou prácou. Videl, že v tejto činnosti je neskúsená, hoci sa usilovala sústrediť a pracovala zo všetkých síl. Hlavu mala obrátenú na druhú stranu, takže nevidel jej tvár. Potom sa narovnala a na krátku chvíľu si natiahla telo. Bóz pocítil dovtedy nepoznané zovretie.


 
 Noemi a Rút sú na tom veľmi zle a iba vďaka Bózovej štedrosti (prikáže, aby pre Rút nechávali viac kláskov ako je bežné) majú čo jesť. Bózova veľkodušnosť vychádza z jeho prirodzenej ľudskej láskavosti, ale Noemi si uvedomuje, že bratranec jej nebohého manžela má na Rút slabosť. Rút sa necíti hodná takého váženého muža i keď aj ona cíti "ono zovretie" v jeho prítomnosti.





Kto čítal Bibliu, vie, že Rút a Bóz sa stali manželmi, ale to, ako fantasticky do toho Tessa Afsharová zakomponovala romantiku, ľudskosť a nadčasovosť je naozaj hodné slova UMENIE. Preklad Jany Bálikovej opäť skvelý (rovnako ako v prípade Perly v piesku, pozn.)





HODNOTENIE: Romantika, história, hlboké myšlienky a večné pravdy - to objavíte v tejto ľahko plynúcej, ale naozaj hodnotnej knihe. Odporúčam ženám i mužom všetkých vekových kategórií. Myslím si, že tento príbeh, v tomto podaní, má čo povedať úplne každému.

5/5 bez ohľadu na žáner


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon