utorok 4. augusta 2015

Jak mi Pan Darcy zlomil srdce (Mr. Darcy broke my heart) Beth Pattillová, Ikar, CZ



Ďalší z príbehov, v ktorých zohráva veľkú úlohu Jane Austenová, či skôr jej príbehy a postavy s názvom Jak mi pan Darcy zlomil srdce nás zavedie do  Oxfordu, kam prichádza Claire Prescottová, aby zastúpila svoju sestru na seminároch o Jane Austenovej.
Hneď v prvý deň stretáva arogantného Jamesa, vydavateľa, ktorý sa k nej najprv správa povýšenecky a Claire spočiatku očarí najmä svojím príťažlivým zovňajškom, avšak jeho správanie je to, čo ju privádza do rozpakov. Postupne sa však ľady medzi nimi (najmä z Jamesovej strany) začnú roztápať...

... medzitým spozná Claire čudácku starenku, ktorá predáva pohľadnice a keďže sa cíti dosť osamelo, prijme pozvanie tejto starej ženy a navštívi ju v jej domčeku, kde na Claire čaká nejedno prekvapenie v podobe pôvodnej prvej verzie Pýcha a predsudku Prvých dojmov. Pani Dalrymplová nachádza tieto zubom času  poznačené pergameny na tých najnepravdepodobnejších miestach, v záhrade, na polici za barovou skrinkou....
....veci sa ešte viac skomplikujú, keď sa do Clairinej izby niekto vláme. Kto z podozrivých má motív? Je to práve dobrosrdečná no tak trochu bláznivá Pani Dalrymplová, alebo jej dcéra, ktorá vedie semináre o Jane Austenovej? Do úvahy prichádza i šarmantný James či Martin Blakely, účastník seminára a jediný odborník na Jane Austenovú, s akým sa Claire stretla. 

Akú úlohu zohrá jej priateľ Neil a prečo ju sestra vlastne poslala do Anglicka ako svoj zástup?
To všetko sa dozviete, keď si prečítate Jak mi pan Darcy zlomil srdce od Beth Patillovej.

HODNOTENIE: Príbeh plynie hladko a istým spôsobom ho okoreňuje „prvotná“ verzia Pýchy a predsudku, ktorá sa od originálu zásadne líši. Hlavná hrdinka je stvárnená uspokojivo a neponúka mám nijaké prehnané citové výlevy, je pragmatická i citlivá zároveň, čo príbehu dodáva nielen na dôveryhodnosti, ale aj na záživnosti. Niektoré vedľajšie postavy sú podané lepšie, iné horšie. Ktoré to sú však zistite sami, aby som veľa neprezradila.

3,5/5 (s ohľadom na žáner)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon