sobota 11. apríla 2015

Sever a Jih, North and South, Elizabeth Gaskellová, vydavateľstvo ČAS



Príbeh Margaret Haleovej začína typicky popoluškovsky, žije s tetou a sesternicou Edith v Londýne a pri príprave nadchádzajúcej Edithinej svadby pracuje na prípravách usilovne ako včielka. Jej popoluškovskosť nespočíva v šikane od príbuzných, tí sú k nej milí a majú ju radi, avšak je chudobná a na rozdiel od Popoluškinej krásy je Margaret len šedým priemerom. No duševne je to hrdá a krásna osoba, ktorá sa úderov dočká najmä od života a žiadna kmotrička jej nepodá pomocnú ruku (čarovnú paličku). 

Prvá rana osudu prichádza v podobe otcovho rozhodnutia zanechať povolanie kňaza z čoho vyplýva sťahovanie sa z krásnej prírody juhu (z fiktívneho mestečka Helstone) do priemyselného „začmudeného“ Miltonu.  Tesne pred odchodom ju brat Edithinho muža, šikovný právnik Henry Lennox, požiada o ruku, avšak Margaretino srdce takýto cit, ako je náklonnosť k mužovi, zatiaľ nepoznalo, preto bez zaváhania odmieta.

 
V Miltone sa zoznamuje s veľmi úspešným továrnikom Johnom Thorntonom, ktorým od začiatku pohŕda ako obyčajným obchodníkom, nedžentlmenom. Je zaujímavé ako sa Margaret postupne mení, stále zostáva hrdou a čestnou, ale jej názory „ohýbajú“ nielen strety s pracujúcou vrstvou, chorou Bessy a jej otcom Nicholasom,
ale aj s rodinou Thorntonovcov - rozmaznaná Fanny, Johnova sestra či tvrdá, ale milujúca matka pani Thorntonová  - všetci formujú Margaretino povedomie o živote a poprehadzujú rebríček jej hodnôt. Bez pochýb jednou s najvýrečnejšou pasážou je časť, v ktorej John Thornton vysvetľuje Margaret ako vníma slovo „džentlmen“ a čo v jeho ponímaní zahŕňa slovo „muž“.
Margaretin otec je človek, ktorý aj napriek tomu, že kedysi bol kňazom má len pramálo viery v ozajstný život a Margaret je jeho pevnou oporou v živote, ona však nemá nikoho o koho by sa mohla oprieť. Matke sa trochu odcudzila po všetkých tých rokoch, čo strávila u tety v Londýne, navyše je mama smrteľne chorá, čo vylučuje akékoľvek  Margaretino „vyžalovanie sa z boliestok“ týmto smerom.
Pozitívnymi a silnými osobnosťami príbehu sú určite chudobní Higginsovci, pani Thorntonová a jej syn. 
John Thornton je muž, ktorý aj keď spadne, dokáže vztýčiť hlavu, nehanbiť sa za svoj neúspech, ktorý spôsobil štrajk pracovníkov, nie jeho zlé rozhodnutie. Vie, čo chce, miluje Margaret, a ani jej odmietnutie nezlomí jeho lásku k nej. Nemstí sa, nepreklína ju. A ako sa hovorí trpezlivosť ruže prináša. Po mnohom nešťastí sa na Margaret usmeje šťastie sa stáva sa bohatou dedičkou tovární, kde podniká John Thornton (ktoré má v prenájme).
K záveru prezradím len toľko: pohne každým romantickým srdcom!
 Hodnotenie: 5/5 s ohľadom na žáner.
Pripájam fotografie zo spracovania britskej televízie BBC. Česká verzia filmu sa volá Láska v bílem pekle pre info. :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon