nedeľa 12. apríla 2015

MLADŠÍ SESTRA I., (The Younger Sister)I. ,II.,III., Jane Austenová, Catherine Austen-Hubbacková, vydavateľstvo ČAS, 2011, Jana Velvarská

Prvé kapitoly sú dielom Jane Austenovej, no za zvyšok príbehu môžeme ďakovať blízkej Austenovej príbuznej – neteri Catherine, dcéry Janinho brata – námorného kapitána Francisa Austena. Avšak, Catherine sa s tetou Jane nikdy nestretla, narodila sa rok po smrti slávnej tety.
               
  Austenová vždy pracovala s podobnou literárnou látkou – rodinami zo strednej vrstvy, v tomto prostredí rozihrala svoje intrigy, trefné dialógy a v podstate jednoduchý dej. Catherine dej zdramatizovala a prispôsobila móde svojho času. Hlavnou hrdinkou je Emma Watsonová, ktorá sa po smrti strýka, u ktorého vyrastala a ktorý bol bohatší a vplyvnejší ako jej rodičia, vracia domov a spoznáva svoje tri sestry – starostlivú Elizabeth, hysterickú Margaret a príliš ráznu a priamu Penelopu a aj bratov - najstarší Robert je tvrdý právnik, ktorý častejšie používa chladný rozum ako srdce, ale nedá sa povedať, že by mu úplne chýbalo. Spolu s neznesiteľnou  manželkou Jane žije v Croydone, kde strávi istú nepríjemnú časť svojho života aj Emma ... Mladšieho brata Samuela, ktorý sa učí za doktora, spoznáva o čosi neskôr pri smutnej príležitosti úmrtia svojho otca, no napriek dlhému odlúčeniu si s ním porozumie najlepšie.


V strede záujmu sa samozrejme ocitá láska a dvorenie. Emma očarí takmer celý Winston, vrátane neohrabaného lorda Osborna, vypočítavca Toma Musgrovea i sympatického vikára Howarda. V Croydone zase padne do oka vypočítavému lekárovi Morganovi, ktorému sa podarí chytiť Emmu do pasce...

                Zarytí obdivovatelia Jane Austenovej určite rozpoznajú, že príbeh nevymyslela Jane Austenová, (aj keď sa Catherine riadila jej poznámkami) avšak isté prvky zostávajú zachované, vtipné a trefné dialógy (niekedy je ich však na „austenovské“ dielo až príliš), dej je dramatickejší, ale chýba mu istá elegancia a plynulosť, s ktorou sa stretávame pri dielach tety Jane. Postavy nie sú prepracované do takej hĺbky ako napríklad Pán Collins v Pýche a predsudku alebo Pani Norrisová v Mansfield Parku. Situačná komika úplne absentuje. Čo sa však podarilo - vykreslenie sexuálne ho napätia medzi mužskými a ženskými protagonistami:

                Upřel na ni zkoumavý pohled, jako by chtěl z výrazu vyčíst i její myšlenky. Ona nadále studovala jeho kresbu, jako by ji ten výtvor uhranul.

                Byla by ráda něco řekla, ale její city ji přemohly a ona sa rozplakala. Chtěla odejít z pokoje, ale on ji rozhodně zadržel. Držel ji pevně kolem pasu a jeho ruka svírala její....

                „Ne, ne slečno Millarová, vaše netečnost a neznalost mne od vás nevyženou. Raději bych zkusil poněkud vás v tomto směru osvítit.“  Ta slova byla pronesena tlumeně, a přesto se zdálo, že ji přemohla. Tváře ji polil nach. Zvedla sa z břehu, na němž seděli, a poodešla k nedalekému šípkovému keři, kde se zaměstnala snahou utrhnout z šípku několik růžových květů. Sam ji chvíli pozoroval. Pak si všiml, že se její závoj zachytili o trnitý keř, když se natahovala pro jednu z růží. Vyskočil a ve chvíli byl u ní, aby ji vysvobodil.


                Príbeh sa mi páčil, nútilo ma čítať, aby som vedela, ako to všetko dopadne, napriek tomu, že som vedela od začiatku s kým sa dá Emma dokopy. Isté momenty vás však určite prekvapia.

Hodnotenie: 3,5/5

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon