sobota 3. decembra 2022

Na krídlach oddanosti (On Wings of Devotion) Roseanna M. Whiteová, i527.net, 2022, preklad: Jana Hlatká

Hoci román Na krídlach oddanosti je druhou časťou zo série Kryptológovia, nič sa nestane, ak si ho prečítate bez toho, aby ste čítali aj prvú časť Číslo lásky. Myslím, že výsledný čitateľský zážitok to nijako neovplyvní.

Príbeh z obdobia prvej svetovej vojny v Anglicku ponúka skvelé kulisy a zápletky pre tento srdcervúci jemne romantický príbeh o skutočnej láske bez pozlátka a sile odpustenia.

Veľmi oceňujem, že sa do ústredného konfliktu a k hlavným hrdinom dostávame v podstate už na prvých stránkach. Celý deň plynie veľmi dynamicky. Philip Camden je bývalým letcom, vedúcim letky, ktorá za tragických okolností havarovala a všetky Philipovi spolubojovníci zahynuli. Práve pre podozrenie z toho, že za touto nehodou stojí práve Philip, ho prezývajú Čierne srdce. Camdena prevelia ku Kryptológom (tu sa stretávame s hrdinami z prvej časti – ale iba veľmi okrajovo), kde čaká na vojenský súd a spečatenie svojho „čierneho osudu“. Ten však asi nie je až tak čierny a zjavne chce, aby sa tento tragickými udalosťami zlomený muž zoznámil s Arabelle Denlerovou, dcérou veľkého dobrodruha a úžasnou zdravotnou sestrou, ktorá aj keď neoplýva klasickou ženskou krásou, má v sebe silu obrovskej viery a schopnosť meniť svet a ľudí okolo seba k lepšiemu.

Vzťah medzi Philipom a Arabellou sa vyvíjal od prvého stretnutia, prešli si prvotnou fázou povrchného posudzovania a provoaktívného doberania si jeden druhého cez prekvapivé zistenia, ktoré o sebe navzájom začali objavovať, cez hlboké priateľstvo až po bezpodmienečnú lásku, ktorej nedokázala zabrániť ani vojna a jej všadeprítomné nebezpečenstvá číhajúce takmer za každým rohom.

Okrem romantickej lásky sa tu vyvíjajú aj vzťahy hrdinov k sebe samým, k svojej rodine, k svetu ako takému, nechýba ani špionážna linka vychádzajúca z historických skutočností a mnoho scén, ktoré nás zavedú nielen k rozuzleniu príbehu, ale doprostred nebezpečných zápasov o holý ľudský život.

Ani vedľajším postavám tu nechýba „tvár“ sú plasticky vystihnuté, majú svoju minulosť i miesto a z toho vyplýva aj ich význam pre dej ako taký. Bez nich by celá dynamika nefungovala tak pekne, ako sa to autorke podarilo. Aj vďaka tomu pôsobí tento príbeh veľmi autenticky a plynie veľmi ľahko

Na týchto romanticko-historických knihách milujem najmä t o, ako sa tu láska snúbi s ťažkými životnými skúškami, a v tomto prípade dokonca uprostred zúriacej vojny a jej neľútostných bojov -doslova sa tu stavia svetlo do kontrastu s tou najväčšou tmou a paradoxne nám ukazuje, že nič nikdy nie je úplne čiernobiele.

Odporúčam všetkým romantickým dušiam, ktoré rovnako ako ja milujú silné príbehy so šťastnými koncami. Ide skutočne o prenádherný príbeh s jemnou dávkou napätia a krásnym katarzným koncom plným nádeje a lásky.

  HODNOTENIE: 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐s ohľadom na žáner

 Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem 

internetovému kníhkupectvu
Preškoly.sk

Aktuálne) PreSkoly zľavové kupóny | 15% | August 2020

Knižku si môžete zakúpiť TU.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon