streda 5. mája 2021

Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov, Iveta Kesnerová, pôvodná slovenská tvorba, IKAR 2021, ilustrovala Tatiana Karpová

 
Bláznivá slovenská fantasy „jazda“ v podobe útlej a krásne ilustrovanej knihy pre deti a mládež z pera autorky Ivety Kesnerovej si ma získala už od prvých strán. Presne takto by mala vyzerať knižka pre deti, ktoré zatiaľ až tak veľmi nebaví čítať, aby ich zaujala a zistili, aká skvelá zábava čítanie môže byť. Krátky vtipný dobrodružný príbeh plný vydarených ilustrácií a situačnej komiky. Iveta Kesnerová ma presvedčila, že i na pohľad útla knižka v sebe môže ukrývať skutočne kvalitné spracovanie bez toho, aby na to potrebovala obsažné vykresľovanie postáv a situácií na niekoľkých stranách.


Farfalle s thajskou omáčkou na rukáve, škvrna od bretónskeho šodó na nohaviciach, šľahačka za uchom, bobkový list vo vlasoch, strúhanka v topánkach, mak v zuboch. Keby pracovala v reštaurácii, tak by dosť dobre poslúžila ako živý jedálny lístok. (str. 8)

Napriek značnej fantasy podstate tohto príbehu o cestovaní prostredníctvom jednoduchého CVAKnutia výnimočného fotoaparátu – a si FUČ (CVAKOFUČ :D) je tu aj veľmi pekne reflektované, ako to vyzerá v hlave purbertiakov – samozrejme podané trošku zveličene, ale podstata je veľmi vtipne a podarene vystihnutá.

Netypické pre autorku – ženu je, že do hlavných úloh postavila dvoch vzájomne veľmi odlišných chlapcov (a nie dievča) Filipa a Šimona, ktorých však spájala akási vnútorná inakosť a túžba po dobrodružstve i úspechu. A vo Filipovom prípade aj túžba po peknej babe. 😊



Dožul, upil si z kofoly a odgrgol si tak hlasno, že prehlušil hudbu zo štadiónových reproduktorov. 
Spolužiaci ho plesli po chrbte na znak, že je kanón. (str. 19)   

Pri čítaní som sa neustále usmievala popod nos a náramne som sa bavila na replikách – je tu skutočne nádherné podaná situačná komika a zároveň aj dokreslenie celkovej atmosféry dediny Bretava, kde sa dejú okrem typických úplatkárskych záležitostí u starostu, ohovárania a šikany v škole aj celom pozoruhodné veci – a to nielen cestovanie naprieč zemeguľou vďaka vynálezu Filipovho dedka, ale napríklad ma celkom ohúril aj osud školského údržbára pána Osičku.


Chlapci pochodovali chodbou a vyzerali, akoby nešli vešať dvere ale seba. (str. 35)


Odporúčam hlavne chlapcom, ale aj dievčatám  s dobrodružnou povahou, či tým, ktoré majú rady fantasy príbehy a v rovnakej miere aj všetkým ostatným mamkám, ockom, starším súrodencom, dokonca aj babkám a dedkom, nech sa začítajú do tohto naozaj kvalitného prevedenia príbehu pre deti a mládež, ktoré nemôže nudiť ani dospelého čitateľa. Mňa to bavilo od začiatku až do konca.

,,Zvláštne, ako na teba ten krokodíl pozeral. Taký zlovestný pohľad som videl len u svojej svokry." A tak sa rozchechtal na vlastnom vtipe, až zachrochtal. ,,Akoby ťa poznal a mal s tebou nejaké nevyrovnané účty," pridal ďalší fór, ktorý ho rozosmial ešte viac. (str. 77) 

A nemôžem veru  nespomenúť pavúka Freda - vedľajšiu postavu, ktorý sa tu predstaví ako zanietený divák filmov rôznych žánrov - vysvitne, že zvykne pozerať televíziu inkognito spolu s Filipovou mamou.

Pavúk Fred, ktorý pristál na nádrži s veľkými tubami akvarelových farieb napustenej vodou a napojenej na hasičské hadice, nesúcej názov ,Výrobník dúhy pre Vanessu´, videl podobnú scénu vo westernovom filme Pištoľníci. (str.54)

Pavúk Fred videl podobnú scénu vo filme Zmiznutie (str. 54)

Pavúk Fred, ktorý sa medzitým dostal cez škáru v stene von a na ôsmich  nožičkách uháňal po streche za chlapcami, aby mu nič neušlo, podobnú scénu videl vo filme Vinnetou a Old Shatterhand. (str. 163)


CVAKOFUČ si skutočne musíte prečítať - nasmejete sa do pokuku a skutočne sa pobavíte. :D

BRAVÓ, IVETKA! LEN TAK ĎALEJ!!! 💗👌👍👏

HODNOTENIE 5/5 bez ohľadu na žáner!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu



Ak vás titul Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov zaujal, kúpiť si ho môžete 

TU

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon