pondelok 22. júna 2020

Holubia Agentúra Bojuje proti zločinu, napísal Andrew McDonald, ilustroval Ben Wood (Real Pigeons Fight Crime) preložili Peter Slížik a Michaela Hajduková, IKAR 2020 edícia Stonožka



Keďže mám doma sedemročného syna, keď som zbadal túto knižku plnú vtipných ilustrácií o bojujúcich holuboch, rozhodla som sa, že ju spolu so synom zrecenzujeme. Keďže syn sa ako prvák ešte iba učí čítať, čítanie bolo viac-menej na mne, ale vďaka mnohým ilustráciám sa knižka hodí aj pre tých, ktorým sa čítať veľa nechce – teda najmä pre chlapcov (moja skúsenosť s mojim synom :D )


Príbeh je veľmi vtipný, postavy – holuby veľmi „autentické“ a zosobňujú skutočných holubov i bojovníkov za spravodlivosť v jednom. Je to asi jedna z mála kníh, kde sú ilustrácie v popredí pred textom, ale samozrejme, ani ten tu nehrá druhé husle, pretože perfektne spolu kresby a príbeh ladia a jeden bez druhého by to nebolo ono.


Páči sa mi aj to, že vzadu sa deti môžu pozrieť na foto tvorcov tohto príbehu – autora a ilustrátora spolu s knižnými ilustrovanými hrdinami.

Príbehov je tam viac, takže knižku deti nemusia čítať naraz, ale po jednotlivých príbehoch. Nájdeme tu tri podtituly – Záhadný zmiznutých omrviniek, Pasca na netopierePoplach na festivale chutí a vôní. Každý príbeh sa ešte ďalej delí na zopár kapitol. Myslím si, že táto knižka môže byť pre deti skvelou motiváciu nielen k čítaniu, ale aj k vymýšľaniu rovnako zábavných a vtipných príbehoch o zvieratkách, ktoré poznajú (napríklad o domácom škrečkovi), ale dokonca aj ku kresleniu, pretože ilustrácie sú jednoduché, pekné a čiernobiele – nezakrývajú skutočnosť, že hrdinovia sú „ceruzkoví“ nakreslení jednoducho iba  ceruzou – a to by sa deťom mohlo páčiť – inšpirovať ich k snahe tak trošku začať čarovať ceruzou a vytvoriť aj niečo vlastné.



HODNOTENIE: 5/5 s ohľadom na žáner

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu 

Ak vás recenzia na knižku Holubia agentúra zaujala,  kúpiť si ju môžete TU






0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon