nedeľa 19. augusta 2018

Škandalózna hra (The Scoundrel´s Honor) Christi Caldwell, Ikar, 2018, preklad: Miriam Ghaniová



Christi Caldwellová ma už v prvej časti tejto série Sinful Brides (hriešne nevesty) presvedčila o tom, že jej romány sú strhujúce, pútavé, postavy sú plné emócií, ich konanie je vzhľadom na dané situácie logické a hlavné hrdinky sú veľmi sympatické dámy, o ktorých by ste len márne hľadali nejaké snobské maniere.
Penelope Tidemorová z druhej časti Škandalózna hra je toho krásnym príkladom. Veľmi sa mi na nej páčilo ako sa snažila všetko brať s nadhľadom, humorom a vyťažiť z každej situácie niečo pozitívne.


 Takú hrdinku som tuším v červenej knižnici nezažila.


Najdrahší Fezzimore,
Dnes nás Jonathan naučil, ako sa hrá hazard. Poľahky som porazila Poppy a Prudence. Už chápem, prečo trávi toľko času v tých svojich kluboch. Je to čertovsky dobrá zábava.
Penny
12 rokov
(str. 274)

Penelope pozrela na drsných chlapov v prekvapivo elegantnom oblečení, ktoré ostro kontrastovalo s ich vystupovaním.
„Vie niekto, že je tu?“ zašepkal Black ľadovým tónom, až jej od hrôzy zovrelo hrdlo. Začala vážne pochybovať, či bola táto návšteva dobrý nápad.
Obrovský surovec, ktorý ju odvliekol z ulice do klubu, pokrútil hlavou. „Vonku nikto nebol.“
Pán Black ju prebodol pohľadom. „Si si istý?“
Penelope namáhovo preglgla. Božemôj. Prečo len prikladala slovám jeho sestry takú váhu? „Zabijete ma?“ vyletelo z nej odrazu? (str. 67)

 Nečudujem sa, že si toto trošku bláznivé a hlboko zmýšľajúce, úprimne dievča získalo srdce na pohľad neprívetivého a chladného majiteľa herne Rykera Blacka, ktorý získal titul vikomta vďaka hrdinskému činu, no i napriek sa s ním tiahne temná minulosť pouličného výrastka, zlodeja a vraha.

Moja matka so švagrinou pripravili svadobné raňajky.“ Zastala. Ešte jeden krok a narazila by do jeho mohutnej hrude. „To najmenej, čo teraz môžeme urobiť, je sadnúť si na niekoľko hodín a pretrpieť celú túto prekliatu ...“
Umlčal ju hlbokým a intenzívnym bozkom, ktorý jej vyrazil dych. Úplne zmeravela. Jej prvý bozk. Predstavovala si ho ako letmý dotyk pier sprevádzaný nežnými vyznaniami lásky. Pri tomto horúcom vzplanutí však takmer zhorela zaživa. Omámene zastonala, ovinula mu ruky okolo krku a pritisla sa bližšie na jeho pevnú hruď. (str. 95)





V prvej časti Nebezpečná stávka sme sa oboznámili s príbehom lásky Rykerovej sestry Heleny Banburyovej, ktorá sa vydala za vojvodu a práve na nimi usporiadanom plese sa problémy priťahujúca a rojčivá Penelope dostane do povážlivej situácie s lordom Chathamom alias Rykerom Blackom a tak chtiac nechtiac sa ich životy musia spojiť. Penny nechce zničiť šancu mladšej sestry Poppy na výdaj a Ryker sa obáva, že klesajúcu návštevnosť jeho klubu spôsobil práve škandál s Penelope Tidemorovou.

Neznáma slečna s postavou, ktorá by patrila skôr chlapcovi, naňho civela s vytreštenými očami. V ich zafírových hĺbkach sa zračila čistá hrôza. Dopredu sa obrnil pred slzami a prosbami, keď zrazu...
„Pustite ma, vy bastard!“ (str. 39)


Penelope sa vydá, aj keď jej spočiatku jej ženích naháňa hrôzu, rýchlo však prichádza na to, že klebety o Rykerovi nie sú vôbec pravdivé. On nemá srdce z kameňa, iba si okolo neho postavil múry, aby mu po ňom opäť niekto nepošliapal.

Zamračila sa. Na chvíľu zabudla na svoje nešťastie a pozrela naňho. „Na plači nie je nič zlé.“
„Je na ňom zlé úplne všetko,“ namietol a obrátil sa nabok. (str. 141)


Aj Ryker Black je zaujímavou hlavnou mužskou postavou. Je zábavné sledovať ako ho spočiatku vníma Penelope a zároveň my ako čitatelia vidíme aj za oponu jeho chladnej masky. Prináša to do príbehu rôznorodosť  napätie a zároveň vyzdvihuje romantické črty diela a všetkým rojčivým dušiam určite párkrát poskočí srdce nad vášnivým prejavom emócií hlavného mužského hrdinu.

Jeho život bol strohý a nalinajkovaný. Okrem jednej slabej chvíľky, keď jej prezradil svoju detskú túžbu, sa nikdy nezmienil o nijakých pôžitkoch.
Kandizovaný cukor ...
(str. 275)

Autorka sa netají tým, že rada necháva svojich hrdinov trpieť, aby na konci nájdené šťastie bolo o to sladšie a zaslúženejšie. Vďaka tomu má tento román skvelú dynamiku, ľahko plynie a žiadna pasáž nie je navyše ale pekné dopĺňa skladačku celého príbehu.

Oceňujem aj striedmosť erotických scén, opis je dostatočný ale nie prehnaný, romantický a nie vulgárny. Túto romancu hodnotím ako jednu  najlepších, aké som dosiaľ čítala. O chlp lepšia ako prvá časť. Už sa neviem dočkať, kedy vyjdú ďalšie dva diely o Rykerových bratoch - Niallsovi a Callumovi.


HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner
ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM

INTERNETOVÉMU KNÍHKUPECTVU



  Ak vás zaujal tento titul, môžete si ho zakúpiť TU

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon