Pages

sobota 2. júna 2018

Nebezpečná stávka (The Rogue's Wager), Christi Caldwell, IKAR 2018, preklad: Martina Šturcelová


Na náš knižný trh s historickými romancami sa dostala u nás pomerne neznáma autorka Christi Caldwellová. Ide o americkú autorku z Connecticutu, ktorej spisovateľské začiatky začali inšpiráciou románom Judith McNaughtovej –  ´´Whitney, My love!“, ( u nás vyšlo ako „Whitney, moja láska“ v roku 2001 tiež vo vydavateľstve IKAR.) Musím s veľkou radosťou konštatovať, že Christi je skvelou autorkou, ktorá prepracúva hlavne psychológiu postáv a nevsádza na prvoplánovú erotiku, skôr sa spolieha na to, že čitateľa ponára do myslenia postáv, takže máme pocit, že ich poznáme a sú skutoční.


Hlavnou hrdinkou románu „Nebezpečná stávka“ je Helena Banburyová, účtovníčka v hazardnom klube Peklo a hriech, ktorý vlastní jej brat Ryker Black. Ako dieťa si Helena prešla peklom, má zjazvenú tvár, ruky i chrbát a v hlboko v duši cíti osamelosť, no túži po niečom inom – po samostatnosti a nezávislosti, brat ju však až príliš ochraňuje a nedovolí jej ani len nahliadnuť do diana v klube. Matematicky nadaná Helena má vyhradené „svoje miesto“ v kancelári pri účtovných knihách. 

No len dovtedy, čo sa jej život obráti naruby, keď do jej spálne náhodou vrthne opitý vojvoda Robert Dennigton, markíz z Westfieldu. Od toho okamihu sa Helenin život začne meniť míľovými krokmi. Brat Ryker sa dozvie o „tajnej“ návšteve v Heleninej spálni a preto ju pošle k otcovi, lordovi Westfieldovi. Je jeho nemanželskou dcérou a napriek tomu, že ju a jej matku kedysi pred rokmi opustil a odsúdil na život v pekle v pochybnej štvrti St. Giles v Londýne, prijíma ju vo svojom dome s otvorenou náručou, rovnako ako aj jej nevlastná sestra Diana. Jedinou výnimkou je vojvodkyňa, manželka lorda Westfielda, ktorej je od začiatku tŕňom v oku. Helena ma vo svete londýnskej smotánky stráviť štyri mesiace, a ak sa aj tak rozhodne pre Peklo a hriech, môže sa vrátiť. Všetko však skomplikuje veno, ktoré jej otec dá, a tak sa Helena obáva, že sa na ňu medzi ziskuchtivými pánmi začne lov. Preto sa obráti so žiadosťou o pomoc práve na Roberta, markíza z Westfieldu, ktorý je zodpovedný za to, že musela opustiť svoj starý svet...

  
 Autorka veľmi pekne a s ľahkosťou prelína Robertov a Helenin svet, ich vývoj a rast, učia sa jeden od druhého a nakoniec ich svety splývajú v jeden jediný. Tento román si získal moje srdce nekomplikovanosťou hlavných postáv – neboli zbytočne melodramatickí ani tvrdohlaví, napriek tomu, každý urobil svoje chyby. Obaja zažili v minulosti bolesť a obaja sa s ňou vyrovnali vďaka tomu druhému. Napriek tomu, že ide o žáner historickej romance, príbeh má hlbšie línie a aj vďaka tomu táto autorka medzi konkurenciou určite vynikne.  Teším sa na ďalšie nezáväzne pokračovanie „Škandalózna hra“, kde sa do osídiel lásky tentoraz zapletie práve Helenin brat Ryker. Vychádza vo vydavateľstve IKAR v júli.





HODNOTENIE: 5/5 bez ohľadu na žáner

ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM

INTERNETOVÉMU KNÍHKUPECTVU

 Ak vás zaujal tento titul, môžete si ho zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára