štvrtok 25. januára 2018

Istý ako úsvit (As Sure as the Dawn), Francine Rivers, Kumran, 2017, preklad Jana Seichertová


Tretia časť trilógie V znamení leva nás zavedie opäť ku Atretovi, do ktorého semienko poznania  zasiala Hadaša. Tá sa pre mňa stala tou najúžasnejšou literárnou postavou, aká bola kedy napísaná.
Atretes sa od Hadaši dozvedel, že jeho syn žije u vdovy Ricpy. To sa dozvedáme už v predchádzajúcej časti. Samozrejme, že svojho syna chce späť a ľutuje, že sa ho v hneve slovami vzdal. 


Ricpa, ktorá už sedem rokov kráča po ceste kresťanskej lásky, mu syna sama privedie. Atretes sa k nej spočiatku správa hrubo a nedôveruje jej, ale postupne pochopí, že pre jeho syna Kaleba je tou najlepšou matkou. Bývalý gladiátor sa rozhodne odísť do Germánie a Ricpa, aj keď sa bojí, odchádza s ním, pretože by neopustila svojho osvojeneho syna. 
Na ceste spolu s ďalšími kresťanmi je Atretes neustále vystavovaný evanjeliu Ježiša Krista, ktoré si jeho nasledovatelia s radosťou pripomínajú. Ricpa sa Atreta bojí, ale zároveň ju proti jej vôli priťahuje. 

V príbehu sa opäť stretávame s posledným apoštolom Jánom. Jeho vstupy do príbehu obsahujú vždy silné myšlienky:
„Všetci sme už spoznali strach, Porcia, a ďalej ho spoznávame v zraniteľných chvíľach nášho života. Ale strach nepochádza od Boha. Boh je láska. V láske niet strachu, lebo dokonalá láska vyháňa strach. Ježiš Kristus je naše útočisko a naša pevnosť, ktorá nás ochráni pred všetkými nepriateľmi. Dôveruj mu.“ (str. 113)

Úžasnou postavou je aj bývalý rímsky centúrio Teofil, ktorý sa stal kresťanom a rozhodol sa šíriť Božiu pravdu v Germánii, práve on je ten, ktorý pomôže Atretovi vrátiť sa domov. Ich počiatočná nevraživosť sa napokon mení v bratskú lásku. 

Atretov kmeň Chetitov nie je pripravený na „nového Boha“ a tu čaká na Atreta ten najťažší boj, oveľa náročnejší ako v gladiátorskej aréne.
 
Jedine čo mi v tomto príbehu chýbalo je Hadaša, čo sa ale autorke nedá vyčítať, pretože Hadaši venovala dostatok priestoru v predchádzajúcich dvoch častiach.

Istý ako úsvit je skvelým zakončením tejto úžasnej trilógie. Príbeh je dynamický a stretávame sa v ňom s množstvom zázrakov a prejavom Božieho milosrdenstva. V tom vidím aj rozdiel s predchádzajúcimi dielmi. Tam sa zázraky diali reálnejšie, v príbehu výbušného Atreta bolo asi nevyhnutné, aby uveril a videl na "vlastné oči". Aj preto mi Hadaša tak chýbala v tomto príbehu. Ona verila celým srdcom a dušou bez ohľadu na vonkajšie okolnosti. 

Hodnotenie: 5/5 s ohľadom na žáner 

ZAUJAL VÁS TENTO ROMÁN? 
KÚPTE SI HO TU (KUMRAN) alebo TU (MARTINUS)
ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU 
VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
VYDAVATEĽSTVU

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon