pondelok 15. decembra 2014

Hry o život - trilógia: Hry o život, Skúška ohňom, Drozdajka (The Hunger Games, Catching Fire, The Mockingjay) IKAR, 2014,



ANOTÁCIA: Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť.

Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Aj víťazstvo však môže mať trpkú príchuť, oslavné turné po jednotlivých obvodoch sa zmení na krutú skúšku ohňom. Symbolom odporu proti Sídlu sa stáva drozdajka, vtáčik, ktorého nosí Katniss na hrudi v podobe zlatej brošne. Obe znepriatelené strany ju preto vnímajú ako živý symbol rebélie a zamýšľajú využiť ju v mocenskom súboji. Okrem toho sa Katniss až zúfalo nevyzná vo vlastných citoch, najradšej by sa rozdvojila, lebo vie, že obaja jej nápadníci, Peeta aj Gale, by si jej lásku zaslúžili...

Hry o život sú trilógiou plnou napätia, zákulisných intríg, ale aj lásky. Hoci sa dej odohráva v budúcnosti, stále ide o odveký zápas dobra proti zlu.

 RECENZIA:


Táto trilógia ponúka nielen napínavý dej a skvelé zápletky, ale aj mnoho myšlienok, ktoré sú aplikovateľné na život ako taký. Hlavná hrdinka Katniss (meno má podľa jedlej rastliny) je húževnatá, pesimistická, odvážna a úprimná. Nie, nie je dokonalá, ale aj napriek tomu si budete priať byť ako ona. Komplexne vykreslená charakteristika slečny Everdeenovej podčiarkuje celkový odkaz príbehu zasadeného do vymysleného sveta, krajiny Panem. 

Chudoba, smrť, láska, dobro i zlo, obetovanie, nesebectvo i egoizmus, boj o slobodu – to všetko a aj oveľa viac nájdete v tomto strhujúcom príbehu o drozdajdke Katniss, dievčati, ktoré aj keď sa bojí, vie akýkoľvek druh strachu prekonať a čeliť nebezpečenstvu zoči –voči. 


Aj ostatné postavy majú svoje čaro: večne podnapitý mentor Haymitch, ktorého repliky vami zarezonujú,  ľudia z dvanásteho obvodu ako  napr. Klzká Sae (skvele dotvárajú autentickú atmosféru chudobného dvanásteho obvodu), Effie Trinketová, ktorá pochádza zo sídla, no má na starosti žrebovanie v dvanástom obvode, je na prvý pohľad cukríkovo-farebná a asi aj dosť povrchná, no aj pod jej vrstvy v príbehu čiastočne preniknete (autorka ukázala ľudskosť aj na tých najabsurdnejších miestach  - napr. Katnissini štylisti alias prípravný tím zo Sídla, sú niečo ako Effie, no rovnako ako ona, prejavia sa aj ako ľudské bytosti a dokonca vám ich bude aj ľúto), Katnissina mama a Prim sú stelesnením dobra a obety- liečia ranených, majú svoje poslanie ako liečiteľky ( čo je, paradoxne, v kontraste s Katnissinou osobnosťou plnou vzbury, temperamentu, hnevu, no aj Katniss vie, čo je to obeta – je však iná, akčná, vášnivá a priama), netreba opomenúť ani Katnissiných „chlapcov“ – Galea a Peeta (celý čas, čo som to čítala, som hútala, ktorého si napokon vyberie, neprezradím na koho padla jej voľba, ale nesklame vás to, i keď možno prekvapí. Gale je Katniss veľmi podobný, Peeta je zasa veľká osobnosť, človek s veľkým Č.


Pre mňa sú Hry o život – Skúška ohňom a Drozdajka veľmi podarenou trilógiou, má v sebe z každého rožku trošku, esenciu Harryho Pottera, Twillightu, no i Orwellovho 1984. Nechcem tým povedať, že autorka sa inšpirovala týmito príbehmi, sú tam len isté podobné odtienky. Napríklad z Harryho Pottera - Collinsová rovnako ako Rowlingová vytvorila nový svet, nové živočíšne druhy (drozdajka) či nové názvy (morfalín), s Twillightom majú zase Hry spoločné romantické prvky (aj keď nie sú až v takom popredí príbehu, čo je len dobre), Orwella cítiť z celkového dystopického ladenia príbehu. 
Hry o život sú originálnym príbehom, ktorý vychádza z autorkiných skúseností s vojnou, keďže jej otec bol vojak a bojoval vo vojne vo Vietname. Autorka sav poďakovaní v knihe priznala, že základy tohto príbehu postavil práve jej otec Michael, keďže svoje deti vychovával tak, aby si uvedomovali rozdiel medzi vojnou a mierou a tieto otázky vnášal do ich výchovy.  Takže, pán Michael Collins, ďakujem Vám! (RIP)

Knižku si môžete zakúpiť tu

 VAROVANIE: Ak nechcete prísť o zážitok z čítania, ďalej (BONUS) už nečítajte!!! :)


HODNOTENIE 5/5 (bez ohľadu na žáner! :) )


dole BONUS 







BONUS: Najlepšie momenty
1) Keď Katniss spomína na prvé stretnutie s Peetom.
2) Keď Katniss strelí do jablka v papuli prasaťa na stole porotcov.
3) Keď Peeta pred vstupom do arény povie Katniss, že chce zostať sám sebou - k tejto myšlienke sa Katniss viackrát vráti, nepochopí ju hneď.
4) Keď Gale povie Katniss, že ju ľúbi.
5) Haymitchovo varovanie Katniss - Nezabudni, kto je tvoj nepriateľ.
6) Keď si Katniss myslí, že v aréne zomiera a prichádza si po ňu vznášadlo zo Sídla.
7) Boggsova vtipná replika súvisiaca s Finnickom Odairom a jeho spodnou bielizňou.
8) Katnissina vyhrážka Snowovi - AK NÁS ZAPÁLITE, ZHORÍTE S NAMI.
9) Keď si Peeta na Katniss nepamätá a povie jej, že Nie si veľmi vysoká. Ani nejako výnimočne pekná.
10) Záver, keď sa Peeta pýta Katniss: "Miluješ ma? Pravda alebo výmysel?" a ona povie "Pravda."

2 komentárov:

kk povedal(a)...

Táto séria je úžasná :) Pekná recenzia :)

Mirka Molnárová Novysedláková povedal(a)...

Ďakujem Kristínka! :)

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon